Започва 7-та Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“

Тази година „Походът“ е с фокус върху ранното детско четене и ще съпътства първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, 18 – 22 април, Младежки театър "Николай Бинев". През целия пролетен април „Четем заедно, растем заедно!“.

От 2 до 23 април 2018 г. ще се проведе седмото по ред издание на „Походът на книгите“ – кампанията, чийто фокус е насърчаване интереса на децата към четенето и книгите.

На 2 април (понеделник) в 10:00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4) ще бъдат представени целите, фокуса и инициативите на тазгодишното издание на кампанията, като заедно отбележим Международния ден на детската книга.

Програма:

От 10:00 ч. започва среща с журналисти в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, на която представители на организаторите от Асоциация „Българска книга“, издателства, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“ и Столичната библиотека ще представят инициативите си и програмата на „Походът на книгите“ – 2018 г.

Ще научите повече за програмата и участниците в първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и юноши, организиран от Асоциация „Българска книга“ (от 18 до 22 април в Младежкия театър „Н. Бинев“); „Маратон на четенето“, който през м. април ще обхване библиотеките и читалищата в страната, инициатива на Библиотечната асоциация; Литературната награда за детска книжка, номинирана от деца – „Бисерче вълшебно“ – на фондация „Детски книги“; ще бъде представен наръчникът  за учители и родители, насърчаващ ранното детско четене и видео, съпътстващо кампанията „Четем заедно, растем заедно“, домакините ще представят априлската програма на Столична библиотека и др.

От 11:00 ч. е официалното откриване на Националната кампания „Походът на книгите“ и програмата, посветена на Международния ден на детската книга, с приветствие от домакините Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека; Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на АБК и Галя Дянкова, член на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“; официални лица, както детските писатели Катя Антонова и Радостина Николова.

От 15:00 ч. празничната програма за малките читатели продължава с гостувания в Детския отдел на Ирина Първанова – Раши, Цветана Радушева, Свилена Рачева, Йоана Кирчева и Людмила Сланева, които също ще споделят откъс от любимите си детски книги и ще разкажат за любовта към четенето. През целия ден децата, които посетят Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, костюмирани като любим образ от детска книга, ще получат специална награда от домакините по повод Международния ден на детската книга.

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на образованието и науката и Столична община, със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2 април и продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

За шестте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 12 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

През 2018 г. Националната кампания „Походът на книгите“ е с фокус ранното детско четене (от 0 до 7 години) и ще посвети инициативите си на тази тема. Кампанията започва с официалната празнична програма на 2 април – Международен ден на детската книга в Столична библиотека; включва още една инициатива с национално покритие „Маратон на четенето“ на Българска библиотечно-информационна асоциация в библиотеки и читалища в цялата страна; както и националния конкурс „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“, в която българските деца избират своя любима детска книга; информационната кампания „Четем заедно, растем заедно!“ с полезни съвети за родителите и учителите; Дни на отворени врати в Дома музей на Ангел Каралийчев (адрес: бул. „Васил Левски“ № 60, ет. 1 (3 – 5 април, 10 – 13 април 2018 г.; с тематична беседа и представяне, посветени на българския приказник и книгите му от 11:00 ч. в посочените дни, вкл.) при подкрепата на Националния дворец на децата, и още събития на издателства, книжарници, училища и детски градини в цялата страна.

В рамките на кампанията ще се проведе и първият, изцяло „детски“ Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, в Младежкия театър „Николай Бинев“ (18 – 22 април). Всички фестивални събития, от сряда до неделя, 10:00 – 19:00 ч., са със свободен вход, като в рамките на пет дни фестивалът ще срещне детската публика с европейски, български писатели, с поети, художници, илюстратори на литература и книги за деца и подрастващи. Програма – на: www.literaryfest.org ; заявки за организирани посещения: literaryfest@abk.bg до 13 април, петък.

Ранното детско четене: Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. За да се разгърне този потенциал, детето от малко трябва да е подложено на различни сетивни стимули, а четенето играе важна роля в отключване на невероятните възможности на човешкия мозък.

Извадки от наръчник с полезни съвети за ранното детско четене към учители и родители, подготвени от Вал Стоева и Лора Филипова от фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“, с организационната подкрепа на АБК.

Децата, на които им е четено от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили несъзнателно граматичните правила на езика. Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те опознават света около тях по-бързо, намират отговори на своите въпроси по-лесно и стават по-толерантни.

Опитът на децата с книгите преди да започнат училище е от ключово значение за добрата подготовка за академичната среда. Ако детето тепърва трябва да опознае предмета „книга“, да осъзнае връзката между илюстрациите и текста и да учи непознати думи и понятия, задачата му се усложнява многократно. Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях.

„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2018 г.

Организатори: Асоциация „Българска книга“ и Българска библиотечно-информационна асоциация

Партньори: Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“, Младежки театър „Н. Бинев“, Национален дворец на децата.

С медийната подкрепа на: azcheta.com, Българска национална телевизия, Литернет, Мама Нинджа, Първите 7, Портал „Култура“, Радио „София“ – БНР, София плейс, Станд.бг, jasmin.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плакат на кампанията

29.03.2018