Започва ремонтът на театър „София“

По време на обновяването представленията ще се играят на сцените на 6 столични театъра

 

На 31 май ще е последният спектакъл в сградата на театър „София“ преди започване на ремонта. Същинските строително-монтажни работи ще започнат в началото на месец юни, а срокът за завършване на обновлението е до края на 2023 г.

„През този период представленията на театър „София“ ще се играят регулярно на сцените на "Театро",  Натфиз, Младежки театър, театър „Сълза и смях", Театъра на българската армия и зала "Азарян" в НДК. През есента предстои и премиера на комедията „Малко невинно убийство“ на сцената на "Театро", като до края на септември на същата сцена ще се играят още три представления – „Горчивите сълзи  на Петра фон Кант“, „Олд Сейбрук“ и „Последният страстен любовник“ – каза директорът на театъра Ириней Константинов. През времето на строителните дейности театърът ще има 3 премиери, като едната от тях ще бъде на детски спектакъл. Детските представления ще бъдат играни на сцената на театър „Азарян“.

„Използвам случая да благодаря на всички колеги – директори, които ни поканиха и отделиха от своето собствено репертоарно време за нашия театър“ – каза още Ириней Константинов.

По време на ремонта сградата ще бъде обновена, включително и с техническите възможности за обезпечаване на театралната продукция. Предвидени са мерки за енергийна ефективност, които включват поставяне на 8 см топлоизолация, цялостен ремонт на покрива и поставяне на топло- и водоизолационни материали по него, подмяна на остарялата и неефективна дограма, модернизация на отоплението, вкл. изграждане на радиаторно отопление на общите помещение и цялостна климатична инсталация, цялостна подмяна на електрическата, ВиК и отоплителна инсталация.

В рамките на ремонта ще бъдат съхранени всички орнаменти, характерни за специфичния облик на фасадата на сградата. Проектът предвижда модернизация на техническите съоръжения, които се неразривна част от реализацията на театралните постановки, в това число – цялостна модернизация на сценична механизация, озвучаване, осветление и акустична способност на залата. Изграждане на нови сценични съоръжения, въвеждане на изцяло ново техническо обезпечаване, което да подобри и модернизира работата на театъра и да увеличи възможностите на режисьорите, сценографите, драматурзите и актьорския състав. Заедно с ремонтните дейности ще бъдат обособени над 15 нови помещения.

 Дейностите се реализират по проект „Развитие на културната инфраструктура в Столична община чрез инвестиции в обновяване на театър "София", район "Оборище”, финансиран по ОПРР 2014 – 2020. 

20.05.2022