Започва разширението на бул. “Тодор Каблешков“ от бул. „България“ до ул. “Луи Айер“

Фандъкова: Бул. „Тодор Каблешков“ е част от вътрешния градски ринг, чието изграждане е важно за разтоварване на транзитния трафик в града

"От 31 май започва разширението на бул. “Тодор Каблешков“ между бул. „България“ и ул. „Луи Айер“. Бул. „Тодор Каблешков“ е част от вътрешния градски ринг, чието изграждане е важно за разтоварване на транзитния трафик в града. Затова изграждането на всички участъци от вътрешните рингове, както и довършването на "Околовръстния път" за мен са стратегическите задачи за София." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителство инж. Цветан Божинов и кметът на район "Триадица" Димитър Божилов представиха проекта.

Бул. „Тодор Каблешков“ ще бъде 4-лентов булевард, с еднопосочни велоалеи от двете страни и трамвайно трасе в средата, за което се резервира трасе. Целта ни е с изграждането на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ да създадем връзка от бул. „Цар Борис III“ през бул. „България“ и бул. „Черни връх“ до бул. „Симеоновско шосе“.

Кметът Фандъкова посочи, че в последните години инвестирахме 11 млн. лв. в отчужденията на имоти, които попадат в първата част от трасето. В момента продължаваме придобиването на още 116 имота. 34 от тях вече са общинска собственост. Тази първа работа отнема най-много време и за нея разчитам на кметовете на райони. Те започват с по-леката процедура по доброволно изкупуване и при отказ от собствениците, започваме тежките отчуждителни процедури, които в почти всички случаи минават през съда.

Строителните дейности ще започнат в южната част на бул. “Тодор Каблешков“. Първият етап от сегашното разширение е от бул. „България“ до ул. „Боянски водопад“ и трябва да завърши през август при благоприятни атмосферни условия. Строителните дейности ще са в южната страна и движението няма се спира.

С изграждането на булеварда в целия му габарит ще може да се изгради и ново трамвайно трасе, което дава връзка от бул. „Овча купел“ до метростанция "Г. М. Димитров".

Проектът е плод на много усилия от страна на екипа на главния архитект на София арх. Здравков и на инициативния комитет на квартала.

Фандъкова посочи, че преди няколко седмици е върнала проекта за преработка с две изисквания: да се засадят максимално дървета на тротоара от южната страна и максимално да се запазят дърветата от северната страна. В участък от 200 м под тротоара има изграден топлопровод и след разкриването ще се прецени дали там ще е възможно засаждане на дървета.

През следващите седмици в район „Триадица“ ще започне и строителството на новата детска градина в кв. „Манастирски ливади-изток“.

КАРТА 1

КАРТА 2

29.05.2020