Започва разширението на 9. Френска езикова гимназия в София

Нов физкултурен салон, учебен корпус за 11 класни стаи, както и цялостна енергийна ефективност на съществуващата сграда на 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ в София ще бъде изпълнена по проект на Столична община по ОП „Региони в растеж“. От днес започна работа по строителството на разширението на гимназията.

"Разширението на Френската гимназия не е само нова инфраструктура, а място, където младите хора ще учат, спортуват и ще имат възможност да развиват своите таланти и умения." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на началото на строителството на обекта заедно с настоящия и бившия директор на гимназията – г-жа Емилия Богданова-Иванова и г-жа Пенка Малинска, заместник-директори, учители, ученици, училищно настоятелство.

По думите на кмета Фандъкова „Първоначалната идея бе да направим спортна зала, защото 9. Френска гимназия бе едно от десетте училища, които като заместник-кмет заварих без физкултурен салон, но тя прерастна в проект за разширение на гимназията и възможност да направим по-добри условия за учене на децата и работа на учителите, в място, където младите хора, постигнали успех да учат в една от най-добрите гимназии в града, ще могат да се развиват.“

Ще бъде изграден физкултурен салон и учебен корпус за 11 класни стаи, а през следващото лято ще започне и изпълнение на енергийна ефективност на цялата съществуваща сграда, обновяване на отоплителната инсталация, ел. инсталация и осветлението, което ще допринесе за спестяване на средства, които да останат за училището.

Разширението на сградата ще позволи на гимназията да премине на едносменен режим на работа.

Строителните дейности ще бъдат изпълнени за две години. Те са част от проект "Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на СО" по ОПРР 2014 – 2020 г. Строително-монтажните работи са на стойността 5,3 млн. лв.

Кметът Фандъкова благодари на Европейската комисия, на Управляващия орган към МРРБ и правителството за подкрепата за столичното образование, което е най-важната инвестиция, защото е в младите хора. Тази година  правителството отпусна за строителство и ремонти на детски градини и училища в столицата 65 млн. лева.

До края на годината започва изграждането и на физкултурен салон в 100. ОУ и се подготвя проект за последното училище, останало без физкултурен салон – Професионалната гимназия за изобразителни изкуства „Професор Николай Райнов“.

Фотограф: Аделина Ангелова

13.08.2020