Столичната община почиства коритата на реките

120 километра речни корита ще бъдат изчистени през тази година

 

От днес, 12 април, започва плановото почистването на речните корита на територията на Столична община. Почистващите фирми от днес почистват коритото на река Боянска в район „Красно село“.

Аварийно се почистват и река Суходолска при моста на ж.к „Толстой“ и река Аджибарица при ул. „Ангел Каралийчев“.  

С приоритет се извършва почистване на водостоците на "Софийски околовръстен път" – Южна дъга и участъци от реки, които могат да създадат предпоставки за критични или аварийни ситуации при топенето на снеговете и  по-обилните валежи през пролетта.

До края на месеца ще започне почистването на  участъци от река Суходолска в район „Илинден“, дере по ул. „Планинец“ в район „Витоша", река Боянска бара и река Бара изливо в район „Триадица“, река Слатинска в район „Подуяне“, река Аджибарица в район „Студентски“, река Новачица в район „Изгрев“, реките Габровница, Уршак, Балшенска.

През 2021 г. в Програмата за планово почистване на речни корита, преминаващи през урбанизираната територия на Столична община, са включени 233 броя речни участъци с обща дължина над 120 километра. За целта Столичната община е осигурила   2 654 898,58 лева от бюджета на общината и от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

12.04.2021