Започва осмата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“

Известни български спортисти застават зад инициативата и  се включват с четене на книги в детски градини и училища. 
През целия април „Четем заедно, растем заедно!“


От 2 до 23 април 2019 г. ще се проведе осмото по ред издание на „Походът на книгите“ – кампанията, която насърчава интереса на децата към четенето и книгите. 

През тази година в инициативата ще се включат известните български спортисти: Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Кристина Драганова, Ренета Камберова, Ани Пейчева, Светла Иванова, Даниел Петров, Евгени Иванов, Влади Гюров, Тереза Маринова, Мария Киркова и др., които ще четат в детски градини и училища. 

Заповядайте на 2 април (вторник) в 10:00 ч. в Детския център на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4а), за да ви представим целите, фокуса и инициативите на тазгодишното издание на кампанията, както и заедно да отбележим Международния ден на детската книга.


В 10:00 ч., на пресконференция в Детския център на Столична библиотека с участието на организаторите от Асоциация „Българска книга“, Столична библиотека, Българската библиотечно-информационна асоциация и фондация „Детски книги“, ще ви представим подробности за целите, фокуса и инициативите на тазгодишното издание на кампанията.

От 11:00 ч. е Официалното откриване на Националната кампания „Походът на книгите“ и програмата, посветена на Международния ден на детската книга, с приветствие от  госпожа Цвета Караянчева – председател на 44-тото Народно събрание, която ще прочете откъс от любима своя книжка на децата от детските градини „Х. Кр. Андерсен“ и „Шарл Перо“ и 149. СУ „Иван Хаджийски“, от заместник-министъра на културата г-жа Амелия Гешева, представител от МОН и РУО и други официални гости. Г-жа Евгения Раданова ще даде старт на инициативата като прочете откъси от любимите си книги на децата. Водещ на събитието ще бъде известният спортен журналист г-н Камен Алипиев.

От 12:00 до 16:00 ч. ателие по рисуване с художника Христо Кърджилов.

От 13:00 до 14:00 ч. четене и забавни игри с герои от детски книжки – Марин Бодаков и други детски писатели. 

От 13:00 ч. до 15:00 ч. артработилница „Приказните герои на Андерсен“.
 Деца четат на деца.

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална инициатива и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-и април и продължава до 23-и април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За седемте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 15 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература. 
--- 
„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2019 г., с финансовата подкрепа на Столична община.
Организатор: Асоциация „Българска книга“ и Столична библиотека
Партньори: Столична община, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“.
С медийната подкрепа на: БНР – радио "София", "Аз чета", "Първите 7", "Българска илюстрация", "София играе", Jasmin.bg
 

За повече информация:
Милена Димитрова
Връзки с обществеността
0898 412 059
pr.literaryfest@abk.bg
www.abk.bg
www.literaryfest.org 
За допълнителна информация: 
Елисавета Шапкарева 
Връзки с обществеността
Столична библиотека
0894 488 102
libsof.pr@gmail.com
Адриана Гайдарова
Детски център
Столична библиотека 0898244871, duo_1@abv.bg
 
 

29.03.2019