Започва обособяването на първите от общо 200 места за паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки

Стартира маркирането на 200 места за паркиране велосипеди, мотопеди и тротинетки. В широкия център на София на първи етап се изпълняват 158 места. Те са разположени в зоните за паркиране „Синя“ и „Зелена“. На следващ етап ще бъдат обособени допълнителни 70, които ще са на тротоари и други публични пространства.

Инициативата днес представиха Елица Панайотова – координатор на Програма „Зелена София“, и Зафир Зарков – зам.-председател на Комисията по транспорт в СОС.

Проектът се изпълнява от Столична община – Програма „Зелена София“ и “Център за градска мобилност”.

Мярката е в подкрепа на засилващия се интерес към алтернативно придвижване в града и целù да създаде по-добри условия за паркиране и използване на инфраструктурата.

"Предстои да започне работа по изграждане на нова велоалея по ул. “Пушкин“, която ще осъществи връзка с велоалеята по бул. “Цар Борис Трети“ – съобщи Елица Панайотова.

От това лято е разширена и услугата за наемане на електрически велосипеди за придвижване oт Национален исторически музей до Природен парк "Витоша". Тази година ElJoy Bikes си сътрудничи с Е-Mountain Bike, за да предоставят възможност за взимане под наем на ново поколение планински електрически велосипеди. Те ще се предлагат на адрес ул. „Никола Габровски“ № 1, както и пред НИМ. Желаещите да използват велосипедите могат да направят резервация на тел: 0885151928 или да посетят уеб страницата www.rentebike.bg. Инициативата осъществена от проект "Зелена София" – Столична община, Cleantech Bulgaria, Climate KIC, Eljoy Bikes, Eldrive, НИМ, Природен парк "Витоша". През тази година LIDL България е основен партньор.
 

СХЕМА на проектни паркинг зони за двуколесни превозни средства
 

07.08.2019