Започва фестивалът за късометражно кино IN THE PALACE International Short Film Festival

От 19 до 21 декември фестивалът за късометражно кино IN THE PALACE International Short Film Festival ще представи номинираните с "Оскар" и наградени късометражни филми за 2019 г. Началото е тази вечер от 18:30 ч. в Дома на киното.

На 19 декември от 18:30 часа в Дома на киното ще бъде представена "Оскаровата" селекция от 5 анимационни филма от Ирландия, Канада, Китай и САЩ, както и 3 от най-добрите анимационни филма на IN THE PALACE, заедно с предложения на фестивала към Академията за най-голямата награда в киноизкуството – „Задачи за деня“ (на реж. Петя Златева) и „Той не може без космоса“ (на Константин Бронзит).

На 20 декември ще бъдат представени някои от най-добрите игрални филми от последното издание на фестивала. В селекция от „5 прекрасни филма“ от Канада и Тунис, Германия, Италия, Украйна и Испания ще видим и „Братя“ на реж. Мериам Жубер, който In The Palace квалифицира за разглеждане от Академията за награда "Оскар". 

На 21 декември в 18:30 часа IN THE PALACE ще представи "Оскар" номинираните игрални филми за 2019 г. и отличения „Кожа“ за най-добър игрален късометражен филм. 

„Заповядайте в Дома на киното да отпразнуваме заедно Международния ден на късометражното кино в най-късия ден с най-добрите филми“ – ни кани Цанко Василев, директор на фестивала. Нашата равносметка е, че от 2017 г. насам сме единствения фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми в три категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите "Оскар": най-добър игрален от международната състезателна програма; най-добър анимационен от международната късометражна програма и най-добър български филм. Заедно с това, от 2019 г. фестивалът е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® – "Оскари". Изключително щастливи сме, че ще можем да представим селекцията си на публиката и всеки ще може да се докосне до най-доброто от късометражното кино“ – споделя още Цанко Василев.


Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.

19.12.2019