Започнаха честванията на 135 години парк „Княз-Борисова градина“

В събота софиянци имаха възможността в рамките на няколко часа да се повозят безплатно в парк „Княз-Борисова градина“ на един от музейните експонати на Столична община - файтон „Паризер Ландо”, сватбен подарък на княз Фердинанд и Мария-Луиза (1893г.). Със събитието беше даден и официален старт на честванията на 135 годишния юбилей от създаването на най-големия и най-стария парк в София.

„Във връзка с юбилея на най-стария и най-големия парк в София, планираме в рамките на следващите месеци, провеждане на различни инициативи. Събрахме историята на парка, направихме двуезични клипове с най-интересните моменти от нея – всичко това може да се намери на sofia.bg/Borissova. Предстои възстановяване на автентичния вид на Езерото с водоплаващите птици – вкл. ще направим така, че да заживеят отново в него патици. Планираме да обособим Алея на вековните дъбове и Алея на птиците. Планираме прочистване на гората на Борисова градина от опасни дървета, както и в края на сезона и спрямо гнезденото на птиците, ще поставим голям брой къщички за птици, така че когато дойдат първите прелетни птици в първите месеци на новата година, да намерят и новите си гнезда“. Това коментира зам.-кметът по Екология Йоана Христова.
„Тук по алеите на Борисовата градина ние буквално се движим и във времето. Край нас са повече от 50 знакови личности – титаните на българщината. Използваме този юбилей, за да дадем уникална възможност на гражданите не само да видят царския файтон „Паризер Ландо”, но и да се повозят на него. Той е може би най-добре запазеният образец на файтон от края на 19 век. Подарен е от княгиня Клементина по повод сватбата на княз Фердинанд и Мария-Луиза. Това събитие е било изключително важно, защото това е важна стъпка за признаването на Фердинанд като български владетел и утвърждаването на България на европейската политическа карта“, подчерта и зам.-кметът по Култура в СО – д-р Тодор Чобанов.

Повече за предстоящите инициативи на Столична община по повод 135 години парк „Княз-Борисова градина“, можете да следите на sofia.bg/Borissova и на страницата във Facebook – Зелени решения за София.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.07.2017