Започна вторият залесителен сезон на "Новата гора на София" 2 – Негован

Около 200 души се включиха в първия ден на инициативата, а засадените фиданки са 4500

От днес, 23 октомври, Столичната община започна есенния залесителен сезон на "Новата гора на София" 2 – Негован. През пролетта бяха засадени 24 дка от землището край с. Негован, район „Нови Искър". Предвижда се тази есен да бъдат засадени около 15 000 нови фиданки, дъбови дървета от вида "цер".

"През 2017 г. по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова стартира залесяване на Новата гора на София, с която се създава зелен пояс около града. Първите дървета са засадени край "Суходол". Днес даваме началото на втория залесителен сезон от "Новата гора на София" 2 – Негован. Залесяването е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в града, затова засаждаме дървета и в градските паркове, в кварталите, покрай улици и булеварди в София. Доброволците, които виждам днес тук, са нашата надежда, че политиката, която провеждаме, е правилна и устойчива. Децата са нашето бъдеще, а днес виждам толкова много сред нас." Това каза Десислава Билева, зам.-кмет на София по екология.

Благодарности към всички, които се погрижиха за организацията и участват с труда си, отправи и водещият на "БГ радио" Симеон Колев – Симо.

Около 200 души се включиха в първия ден на инициативата, а засадените фиданки са 4500. Присъстваха доброволци от веригите магазини DM, Банка ДСК, студенти от Лесотехническия университет заедно с доц. Наско Илиев, жители на район „Нови Искър“ и зам.-кметът на „Нови Искър“ Златко Златков, кметът на с. Негован Валентин Павлов. Включиха се и зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, общински съветници.

"Новата Гора на София" 2 се засажда на територия от 137 дка в землището на село Негован. Целта на инициатива е залесяване на крайградски райони с цел създаване на зелен пояс.

Дейностите се организират със съдействието и под експертизата на лесовъдите от oбщинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община, както и с помощта на дирекциите „Аварийна помощ и превенция“, „Зелена система“ и Столичен инспекторат и район „Нови Искър“.

Желаещите да се включат в залесяването край Негован имат възможност да го направят както през седмицата, така и през уикендите до 20 ноември, включително.

На място са осигурени фиданки, както и лопати и ръкавици.

За придвижване на гражданите до Негован е създадена възможност и с градски транспорт. Столичната община разкрива допълнителна временна спирка по маршрута на автобус № 20 до „Новата гора на София“ 2 – Негован, която ще обслужва пътници през периода на кампанията.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

23.10.2022