Започна строителството на нова детска градина в район „Надежда“

 

Започна строителството на нова сграда на детска градина в ж.к. “Надежда“ 3. Тя ще бъде филиал на ДГ № 24 „Надежда“. Общо 140 нови места ще бъдат разкрити, разпределени в 4 градински и 2 яслени групи. Обектът е част от тригодишната Програма на кмета на София Йорданка Фандъкова за строителство на 67 нови детски градини в Столична община.

На 7 октомври бе отслужен водосвет и направена първа копка на обекта в присъствието на заместник-кмета на Столична община по направление „Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов, Димитър Димов, кмет на район „Надежда“, Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“, директори на детски градини и др.

„В периода 2010 г. – 2019 г. сме осигурили близо 600 нови места в детски градини чрез изграждане или реконструция на 4 сгради  на детски градини на територията на район „Надежда“ (170. ДГ – филиал, 171. – две сгради и 172. ДГ „София“). Благодарение на промените в нормативните изисквания и усилията на ръководството на Столична община вече има възможност да се строи върху терени с неправилна форма,  както и с по-малко отстояние, след  съответното решение на Общинския съвет.  С откриването на филиала на 24. ДГ „Надежда“ сериозно ще бъде намален недостигът на места в детските ни градини“ – каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.

Новата сградата се състои от три двуетажни корпуса, всеки с отделен вход, разположени върху разгърната застроената площ от 2 162 кв. м. Всеки корпус ще бъде с различно цветово решение, което му придава индивидуален облик. Предвидено е за всяка група: помещения за сън и игра, гардероб, тоалетна и разливно. Занималните са проектирани със стъклена окачена фасада, което е допълнителен детайл и обогатява сградата.

Предвиден е физкултурен салон. В двора ще има открита спортна площадка, 6 детски площадки и биоградинка.

 

08.10.2021