Започна строителството на нова детска градина и разширение на 52. ОУ „Цанко Церковски“ в район "Витоша"

 

В Деня на София – 17 септември започна изграждането на сграда за нова детска градина и разширение на училище „Цанко Церковски“ в район „Витоша“.

Новата училищна сграда ще разполага с три класни стаи, учителска стая и санитарни помещения. „Нашата цел е да направим по-добри условия за обучение на децата. Продължаваме да модернизираме съществуващите училища и да изграждаме нови.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след направената първа копка на новите сгради и припомни, че през последните години е извършено саниране на съществуващата сграда на 52. ОУ „Цанко Церковски“ в кв. “Бояна“.

На събитието присъства и кметът на район "Витоша" инж. Теодор Петков.

Средствата са част от първия финансов пакет, който беше предоставен от Министерски съвет на Столична община за изграждане на училища и детски градини.

Новата сграда ще бъде към ДГ № 116 и ще разполага с 5 групи – 4 градински и 1 яслена. Ще има физкултурен салон и кухненски блок, а в двора ще бъдат обособени детски площадки за игра.

Тази есен отварят врати нови три детски градини: 51. ДГ в „Илинден“, 124. ДГ в „Красно село“, 31. ДГ в „Люлин“, а до края на месец септември още две – 42. ДГ във „Връбница“ и 89. ДГ в „Кремиковци“. Същевременно в инвестиционната програма на общината за тази година е включено изграждането на 12 детски градини и 2 ясли.

Фандъкова посочи също, че подготвяме тригодишна програма, в която ще бъдат посочени конкретните обекти, за които ще бъдат използвани отпуснатите допълнително средства от правителството в размер на 65 млн. лева. С предвидените до тук нови сгради ще успеем да разкрием над 180 нови групи.

Фотограф: Любослав Бачев

17.09.2020