Започна строителството на нова детска ясла за три групи в кв. “Бояна“

С тържествен водосвет в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на район „Витоша“ Теодор Петков днес започна строителството на нова детска ясла в кв. “Бояна“, район „Витоша“. Тя ще бъде филиал на 112. детска градина и ще е за три яслени групи.

В сградата ще има и музикално-физкултурен салон и „млечна кухня“, а в дворното пространство детски площадки.

"Това е 9-тата нова сграда за детска градина, от построените общо 8 в последните години в район „Витоша“. Сред тях е и реконструкцията на сградата паметник на културата на бившето „Боянско училище" във филиал на 112. ДГ" – каза кметът на София Фандъкова.

Строителството на новата сграда за яслени групи започва след решение на Столичен общински съвет за преотреждане на терен, предвиден за жилищна сграда, както и съгласието на съседите, информира кметът на района Теодор Петков. В новата сграда ще бъде открит и пункт за раздаване на храна „млечна кухня“, каквато до момента в кв. “Бояна“ не е имало.

"В момента в строителство в София са 30 нови сгради – 5 ясли и 25 детски градини. Очаква се до края на годината да бъдат завършени 11 обекта" – каза кметът Фандъкова.

"Изпълняваме сериозна програма за строителство на детски градини и ясли" – посочи Фандъкова. По думите ѝ "тази програма е възможна благодарение на финансовата подкрепа на правителството на Бойко Борисов. Все още нямаме нови гарантирани средства от държавата и осигуряваме собствени средства на общината за инвестиции в детски заведения. Важно е, за да има грижа на държавата за децата, заедно с общините тя да инвестира в изграждане на детски градини. За София детските градини са по-необходими, отколкото да са безплатни" – каза също Фандъкова.

Водосветът бе отслужен от ставрофорен иконом Васил Иванов при църквата "Свети Пантелеймон" в кв. “Бояна“.

Очаква се сградата да бъде завършена през февруари 2024 г.

 

 

 

 

08.09.2022