Започна раздаването на компост срещу квитанция за платена такса смет за недвижим имот в София

Ежегодната кампания на Столична община за безплатно раздаване на компост, произведен в Инсталацията за биологично третиране "Хан Богров" към Столичния завод за третиране на отпадъците, е възобновена след изтичане на ограничителните мерки, свързани с коронавируса у нас. Компостът се получава срещу бележка за платена такса смет за недвижим имот.

Всеки гражданин, който желае да получи 10 кг висококачествен компост, може да го направи на място в ИБТ "Хан Богров". Работното време е всеки ден от 8:30 до 17:30 часа. Ако собственик на два имота е платил такса смет и за двете си жилища, ще получи 20 кг компост, уточниха от ръководството на съоръжението.

Инсталацията бе пусната в експлоатация през 2014 г. и произвежда годишно по около 9 000 тона компост, който се използва за обогатяване на почвата в парковете и градините на София.

Крайният срок за внасяне на първата вноска на такса битови отпадъци, както и 5% отстъпка при плащане в пълен размер на местните данъци за недвижими имоти и МПС тази година, бе удължен до 30 юни.
Собствениците могат да се издължат във всеки от районните отдели "Общински приходи" в София, независимо от адреса на имота. Другите опции за плащане са по банков път, чрез финансови посредници или онлайн през портала на Столична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf
След изтичане на крайния срок за плащане започват да се начисляват лихви, напомниха от дирекция "Общински приходи".

 

29.05.2020