Започна поставянето на ново градско обзавеждане на площад „Славейков“

Започна поставянето на градското обзавеждане на площад „Славейков“, като днес изпълнителят монтира една от първите пергули (видео). Монтажът бе извършен в присъствието на главния архитект на София арх. Здравко Здравков, зам.-кмета Евгени Крусев, както и проф. Валери Иванов – зам.-ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, арх. Георги Савов от Камара на архитектите в България, както и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и зам.-председателя на СОС Николай Стойнев. 

Общо 15 перголи с височина близо 5 метра ще бъдат монтирани на пл. „Славейков“. Перголите, които наподобяват листа, са специално изработени за обновения площад. Те са от стомана, боядисана в цвят графит. Под тях ще бъде разположен емблематичният за мястото книжен пазар. Монтажът на перголите започна в сряда. Фонтанът ще бъде възстановен и ще заработи отново. Около него ще е свободна зона. Сложено е ново осветление в духа на „Стара София“ над трамвайните линии, дърветата и перголите. Запазено е мястото на пейката на баща и син Славейкови. В цялата зона ще има нови пейки, кошчета за отпадъци и велостойки. Материалите са висококачествени и лесни за поддръжка. Пейките и кошчетата са доставени от един от водещите производители на градско обзавеждане в света, фирма, която има повече от 500 патента. 

Арх. Радомира Методиева от проектантския екип посочи, че основната цел е да освободим площада от доминиращо присъствие на пазара и да осигурим баланс в различните по вид пространства. Книжният пазар е оформен под перголите и под тях ще бъдат монтирани щандовете за книги. „Проектът показва комплексен подход за обновяване на градска среда, която цели да създаде модерна и екологична градска среда. Изключително сложен проект, който трябва да се обмисли до последния детайл“ – каза проф. арх. Валери Иванов. Продължава възстановяването на фонтана, като до него ще има чешма. Предстои да бъдат направени и велосипедни стоянки, а растителността ще се обогати, като се засадят нови дървета. 

Фотограф: Гео Калев

 

 

31.10.2018