Започна обновяването на градина „Витиня“ в „Сухата река“

Зам.-кметът на Столичната община Десислава Билева и председателят на СОС Георги Георгиев провериха дейностите по обновяване на градина „Витиня“ в кв. „Сухата река“. На обекта присъстваха кметът на район „Подуяне“ Ева Митова и директорът на „Зелени системи“ Димитър Данчев.

Реновирането на пространството включва както изграждане на нова детската площадка, така също възстановяване на алеите и засаждане на нови дървета и храсти.  

„На 30 юни стартираха строителните дейности на една от предвидените за реконструкция през тази година детски площадки. Съоръженията, които предстои да бъдат монтирани, са за деца от 0 до 3 години и от 3 до 12 години. Половината от съоръженията ще бъдат адаптирани и ще могат да се ползват и от деца с увреждания“ – каза зам.-кметът Десислава Билева и посочи, че очаква до края на август детската площадка да бъде готова.

Кметът на района Ева Митова изрази удовлетвореността си от започналата реконструкция и припомни, че детската площадка е била заложена за обновяване по инициатива на живеещите в квартала деца.

Пространството, което ще бъде обновено, е над половин декар. Новите алеи ще бъдат подходящи за каране на ролери и велосипеди, а освен съоръженията с люлки и пързалки, подходящи за различни възрастови групи, ще бъдат разположени и интерактивни забавления като шах, дъски за рисуване и голяма люлка тип кош, подходяща за деца в неравностойно положение. В градината ще бъде поставена нова паркова мебел – пейки и кошчета за отпадъци.

„Това, което изграждаме, са нови и красиви съоръжения за игра на децата, а най-важното за родителите е, че те ще отговарят на всички съвременни изисквания за безопасност“ – каза председателят на СОС Георги Георгиев и посочи, че направените  инвестиции за подобряване на градската среда се реализира със средства от Приватизационния фонд.

За да се осигури повече сянка през горещите летни месеци, около площадката ще бъдат засадени храсти и 12 нови дървета от видовете шестил, липа, явор, както и жив плет по периферията на градината.

Преди няколко години децата от квартала бяха направили подписка с искане детската площадка да се ремонтира и се радваме, че съвсем скоро ще можем да им осигурим едно напълно ново и красиво място за игра.

 

 

08.07.2022