Започна кампанията за номинация на “Въздесъщият” за ОСКАР за чуждоезичен филм за 2018 г.

Столична община подкрепя кампанията по промотирането на филма

На 29 октомври с официална прожекция за членове на Американската филмова академия филмът “Вездесъщият" на режисьора Илиян Джевелеков беше представен като българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2018 г. Филмът беше излъчен от Националния съвет за кино да представлява България в престижната надпревара.

От началото на ноември в едни от най-популярните кинозали в Лос Анджелис ще се проведат кинопрожекции и събития, представящи филма и екипа му на членовете на Академията. Сред акцентите на кампанията е специална прожекция, организирана от престижното професионално издание Deadline Hollywood, която ще бъде последвана от среща на зрителите с режисьора Илиян Джевелеков и изпълнителя на главната роля Велислав Павлов.

Филмът беше заснет изцяло в София с подкрепата на Столична община чрез Филмовата комисия, създадена през 2015 г. във връзка с титлата, която столицата носи  „София – творчески град на киното”.

„Вездесъщият” показва знакови за столицата места, а в настоящата кампания София ще бъде популяризирана като град на киното и филмов център, предоставящ конкурентноспособни условия за заснемане на филмови продукции.

Филмът е по сценарий на Илиян Джевелеков и Матей Константинов. Разказва за писателя и криейтив директор на рекламна агенция "Емил" – в ролята е актьорът Велислав Павлов, който се вманиачава да наблюдава всички около себе си със скрити камери. Постепенно това занимание излиза извън контрол, разкривайки не само интересни и забавни факти от живота на близките му, но и неподозирани тайни и събития. Филмът е реализиран от Мирамар филм в копродукция с Нoва Броудкастинг Груп и с подкрепата на Национален Филмов Център.

През 2017 г. "Вездесъщият" спечели пет отличия на фестивала "Златна роза" във Варна – Голямата награда на фестивала за най-добър филм, за мъжка и женска роля, Наградата на публиката и Наградата на критиката. По време на 22-ия "София Филм Фест" получи Наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм и отличието на международната асоциация на професионалните филмови критици и журналисти ФИПРЕССИ.

Цялостната кампания по промотирането на филма е подкрепена и от Националния Филмов център, Ню Бояна Филм Студиос, ФеърПлей Интернешънъл АД, Ваканционно Селище Санта Марина и се осъществява с медийното партньорство на NOVA.

Oбщо 87 филма от различни държави са претенденти да влязат в краткия списък от 9 филма, който ще бъде обявен през декември и от който ще бъдат избрани петте филма, номинирани заглавия, в категорията “Най-добър чуждоезичен филм”.

05.11.2018