Започна изграждането на православен храм „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в район „Надежда“

 

Със символична първа копка започна строителството на православен храм „Св. Серафим Софийски Чудотворец“ в ж.к. “Надежда“ 3. Освещаването се извърши от арх. Василий, протосингел на Софийската митрополия, отец Христо – председател на църковното настоятелство на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец", отец Константин от храм "Св. Дух" и други представители на Софийската света митрополия.

На церемонията присъстваха Ирина Савина, зам.-кмет на Столична община по направление "Европейски политики, международна дейности и туризъм", кметът на район „Надежда“ инж. Димитър Димов и кметовете на районите "Връбница", "Люлин", "Илинден", както и олимпийският шампион от Токио Стойка Кръстева и нейният треньор Борислав Георгиев.

Православният храм ще носи името на първия български светец от векове назад, владика Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. след съвместна процедура на Българската и Руската православна църква.

„Специална благодарност отправям към ктитор Милен Янков на новия храм, който е основният дарител по изграждането на новото духовно средище“ – каза инж. Димитър Димов, който подари икона на Свети Серафим на дарителя.

Обектът се реализира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, със съдействието на Софийската света митрополия (Българска православна църква) и църковното настоятелство на новия храм.

Припомняме, че храмът ще бъде изграден върху общински терен, разположен на 2 194 кв. м. в ж.к. „Надежда“ 3. част. Очаква се строително-монтажните дейности да приключат до 36 месеца.

Строежът на новия храм започва след решение на Столичния общински съвет за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж.

Всеки желаещ да се включи с дарение за храма може да го направи:

Инвестбанк АД

IBAN: BG30IORT80481094005400

BIC: IORTBGSF

Храм "Свети Серафим Софийски Чудотворец"

 

 

28.09.2021