Започна есенното засаждане на дървета по улици и булеварди в София

Засаждаме над 1500 дървета покрай пътната инфраструктура и в междублокови пространства на града

От днес започна есенното засаждането на нови дървета по улици и булеварди в София. На бул. „Цар Освободител“ екипи, ангажирани с дейностите по озеленяване, извършиха засаждане на дървета на празни места в участъка между площадите „Княз Александър Първи“ и „Независимост“. Засаждането на нови дървета се извършва при подходящи метеорологични условия.

"Засаждаме дървета устойчиви на климатичните промени като ясен, сребриста липа, червен дъб. Видовете сме консултирали с експерти от Лесотехническия университет", каза заместник-кметът по екология на София Йоана Христова.

През предстоящия сезон залесителните инициативи ще се реализират в три посоки:

- Озеленяване и засаждане на над 1500 дървета покрай улици, булеварди и в междублокови пространства

„Стартираме с компенсаторно засаждане и попълване на празните места по тротоарите от премахнати изсъхнали или изгнили дървета, по бул.„Цар Освободител“, бул.„Прага“, бул.„Патриарх Евтимий“, бул.„Евлоги и Христо Георгиеви“, бул.„ Васил Левски“, ул.„Георги Раковски“, бул.„Пенчо Славейков“. След централните булеварди, кампанията ще обхване постепенно по-малки улици и ще продължи график в междублокови пространства и паркове.

- Озеленяване в дворове на училища и детски градини под надслов „Моето зелено училище“ 

В тази част от кампанията екипът на Столична община ще се обърне към ръководствата на училищата и детските градини, които да създадат вътрешна организация и така да включат самите ученици в саденето на растенията.

- Старт на проекта Новата гора на София

В рамките на този проект, Столичната община инициира създаването на изцяло нова гора на равнинен терен между кварталите Люлин и Суходол. Гората ще е с площ 225 декара и се очаква в нея да бъдат засадени 125 000 дървета в рамките на 3 залесителни сезона. Предстои след официалния старт на проекта – в края на октомври.

В инициативата ще бъдат привлечени и доброволци – столичани, които да се включат в процеса по засаждането й. Материалите ще бъдат предоставени от Столичната община.  

21.09.2017