Заместник-кметът Дончо Барбалов провери работата по обособеното трамвайно трасе на бул. „К. Величков“

"Започна ремонтът на компроментираните участъци, появили се след зимата, по обособеното трамвайно трасе на бул. „К. Величков“ в отсечката от бул. „Акад. Иван Ев. Гешов“ до „Сливница“. Работата по трасето трябва да приключи до средата на май. „Столичен електротранспорт“ ще извърши укрепване и фугиране край релсовия път, след което „Софинвест“ ще извърши асфалтови работи." Това съобщи заместник-кметът на София Дончо Барбалов при проверка на място.

Релсовият път е проектиран през 1999 г. и изграден през 2000 г. като обособено трамвайно трасе. През 2018 г. е определено изграждане на споделено трасе за трамваи и автобуси. Това обаче води до значително натоварване на асфалта от преминаването на автобусите, което не е било предвидено в проекта от 1999 г. След появата на компрометирани участъци бяха направени анализи на трасето. Установено бе, че фугата между релсите и асфалта е частично изпълнена по дължината на железния път. Основна причина за деформациите е недоброто уплътнение на горните асфалтови пластове в близост до релсата. При неизпълнена фуга между релсите и асфалтовата настилка прониква вода и през зимата замръзванията водят до пукнатини в асфалта.

Получените до момента отзиви от столичани за споделеното трасе са добри. Хората са доволни, че трамваи и автобуси се движат по график в обособеното трасе. Намаляват се и задръстванията в час пик. 

Предстои препроектиране на релсовия път като споделено трасе от бул. „Сливница“ по бул. „К. Величков“, бул. „Възкресение“ до бул. „Никола Мушанов“. Така при изпълнение на настилката ще бъде предвидено натоварването от автобусен и релсов градски транспорт и няма да се налагат ремонти след всеки зимен период.

Освен това, вече е възложено на „Столичен електротранспорт“ да направи препроектиране и на трамвайното трасе в тунела „Царица Йоана“ към „Люлин”. 

23.04.2019