Зам.-кметът Тодор Чобанов ще представи филма „Имало едно време…Три царства“

Заместник-кмета на Столична община по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”  доц. д-р Тодор Чобанов ще даде  пресконференция на 19 април 2017г. от 12.00 часа в Музей за история на София на адрес: гр. София, пл. „Бански” №1.

Поводът е новият филмов триумф за София. В конкуренция с 91 филма от България и света филмът „Имало едно време …Три царства“ спечели голямата награда в категория „История и култура” на престижния XIII Международен фестивал на туристическия филм "На източния бряг на Европа" във Велико Търново. Продуцент на филма е Общинско предприятие „Туризъм” – Столична община.

Продукцията, която е плод на двегодишен творчески труд разказва за миналото на столицата на Третото Българско царство през ключови градове за цялата европейска история като Виена, Верона, Лондон, Берлин, Санкт Петербург, Дармщат, Асизи... А също така влиянието, което София оказва на най-важните български градове – Варна, Русе, Пловдив... Проследени са връзките между знакови личности и сгради от столицата през историята на кралските европейски фамилии и най-символните архитектурни образци на Европа.

Филмът показва историята на България – от основаването й до края на Третото Българско царство през 1946-а. Увлекателно са разказани драматичните истории, свързани със столичната архитектура – дворци, градини, булеварди, черкви – от Римска Сердика до последния ден на Царство България. Продукцията е снимана в повече от 11 държави и 30 града на Стария континент, свързани пряко с българската история.

Телевизионната премиера на филма е по време на Великденските празници на 17 април от 16:00 часа по БНТ 1.

Режисьор на лентата е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, а оригиналният сценарий е дело на Тошо Пейков и Степан Поляков, като всички те ще споделят с вас интересни факти от снимачната площадка.

13.04.2017