Зам.-кметът по строителство инж. Джоргов провери работата по разчистване на недовършената сграда на фондация “13 века България”

Строителството на училище и детска градина ще започне през 2022 г.

"Продължава събарянето и разчистването на недовършената сграда на фондация “13 века България” в кв. “Манастирски ливади-запад”, където е предвидено да започне строителството на първото в квартала училище, интегрирано с нова детска градина.

Плановете са новото строителство да започне през следващата година, 2022 г." Това каза днес заместник-кметът на София по строителство инж. Ангел Джоргов при проверка на място заедно с кмета на района инж. Теодор Петков и Веселин Кръстев от Сдружение „Заедно за Манастирски ливади-запад“.

На обекта работят 8 багера, извършва се и ръчна работа, където не е възможно навлизане на техника. Съгласно актуализирания график се планира през пролетта да е приключило събарянето и следващото лято да започне изграждането на новата сграда, заяви инж. Джоргов.

В хода на дейностите по разрушаване се установи, че в стоманобетонната конструкция е вложена много повече армировка, отколкото са били първоначалните данни.

Възложител на събарянето и строителството е район "Витоша". “Манастирски ливади-запад” е един от кварталите, в които живеят много млади семейства и новото училище и детска градина са изключително важни" – посочи кметът на район "Витоша" Теодор Петков.

Веселин Кръстев от Сдружение „Заедно за Манастирски ливади-запад“ разказа, че лично проверява как върви обектът и работата на изпълнителя. По думите му "разрушаването се извършва много трудно, налага се да се работи и на ръка, но очакваме догодина да започне изграждането на новото училище и детска градина.

Предвижда се изграждане на училище и детска градина, след като Столична община придоби терена от Националния дарителски фонд „13 века България“.

Ще има и задължителната по волята на дарителя многофункционална зала „Дом на българите, живеещи в чужбина, „Родна стряха“.

Според проучването се планира четириетажен корпус, като на първите два се разполага детската градина, а на горните два класни стаи. Училището и детската градина ще са с отделни входове и ще функционират независимо едно от друго. В другите корпуси са обособени също класни стаи и физкултурен салон, а в двора необходимите спортни игрища и детски площадки, както и места за паркиране.


Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

08.11.2021