Зам.-кметът на София Дончо Барбалов присъства на представянето на електрически туристически мотоциклет

Eлектрически лекотоварни автомобили се използват за почистването на паркове в града

 

Преди 143 години Жул Верн написа "Пътешествие около света за 80 дни" и тогава хората са питали дали е възможно това. В наше време, благодарение на новите технологии, да обиколиш света за 80 дни е напълно изпълнима идея.

Днес виждаме тази възможност на практика с направеното от екипа на студентите от Техническия университет в Айндховен, Холандия, които представят в София Тех Парк първия в света електрически туристически мотоциклет Storm Wave. Това каза заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

Съвременните тенденции в развитието на чистите технологии водят до все по-активното ползване на електрически превозни средства. Столична община първа в страната експериментира и с пускането на електробус по една от линиите на градския транспорт, каза също Барбалов. Постигнатите резултати доказват ползата от внедряването на електромобилите в масовия транспорт, затова залагаме в проекта за модернизиране на обществения транспорт и закупуването на електробуси.

Столичната община инвестира и в електрически лекотоварни автомобили.

Общинското предприятие "Паркове и градски градини" вече поддържа парка на НДК с такава машина. Това спестява до 9000 кг вредни емисии. Предвиждаме да бъдат закупени и още 2 нови електрически лекотоварни автомобила за почистване на парковете в града, каза Дончо Барбалов.

Новият холандски туристически мотоциклет, представен в присъствието на Н.Пр.Посланика на Нидерландия Том ван Оорсхот, изп.-директор на "София Тех Парк" АД Йолиан Иванов, изминава 380 км без презареждане на батерията.

София е спирка от световната обиколка на мотоциклета, която започна на 14 август в Айндховен. За 80 дни мотоциклетът ще измине 26 000 км около света, като се захранва изцяло от електричество. Посещението на STORM Wave в България е организирано от Световния алианс за децентрализирана енергетика, в сътрудничество с посолството на Холандия.

 

 

19.08.2016