Зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов провери ремонта на сградата на Столичната библиотека

"Столичната община системно се грижи за опазването на културното-историческото наследство на града. Особен акцент са обектите, които са собственост на общината. Сградата на Столичната библиотека е една от знаковите в центъра на града, чиято фасада в момента се възстановява и обновява." Това каза доц. д-р Тодор Чобанов при проверка на обекта.

В момента продължава работа по обновяване на фасадата на сградата откъм ул. “Гладстон“ и пл. “Славейков“. Финансирането е осигурено от бюджета на общината и е в размер на 243 хил. лв.

"След като бе извършено възстановяване на скулптурите на главния вход на библиотеката от реставратори от Музея за история на София, започнахме и работа по ремонт на фасадата на Столичната библиотека. Почти е приключено обновяването на едната фасада. Очаква се до края на септември обектът да е завършен.

На финала е обществената поръчка за избор на проектант за цялостно проектно решение за основен ремонт на сградата на библиотеката" – каза също доц. Тодор Чобанов.

"В Столичния общински съвет е внесен доклад за къщата на поета Пейо Яворов, която Столичната община възнамерява да придобие" – каза също доц. Чобанов. Той информира и за подготовката на дейностите за ремонт на къщата на Райна Княгиня.

 

 

22.07.2019