Зам.-кметът на София Барбалов провери готовността на аварийните екипи за реакция при пожари

Аварийната дирекция на общината следи в реално време чрез оборудвани противопожарни кули и разполага с тежка техника

 

"Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, която разполага с оборудване и обучени екипи, има готовност за реакция при различни природни бедствия. Съвместно със Столичната пожарна екипите участват в потушаването на пожари." Те разполагат с тежка техника, термокамери и дрон." Това каза днес при проверка на оборудването на дирекцията заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

"Развиваме капацитетът на дирекцията с нова термокамера и специална камера, която сигнализира за хора при срутвания – каза също директорът на аварийната дирекция Красимир Димитров. – Дронът разполага с термокамера и звуков сигнал.

Работим активно в координация с пожарната – посочи още Красимир Димитров. – Аварийните екипи на Столична община са участвали в спасителни действия при решаване на последствия от наводнения, пожари и земетресения на територията и на други общини."

Оборудвани противопожарни кули денонощно следят за опасност от възникване на пожари. Кулите са разположени на територията на Бистрица, Бухово, Плана и в „Красна поляна“. Те има широк периметър на наблюдение и при възникване на огън подават сигнал.

С пожарната дирекцията има както цифрова връзка, така и сателитна комуникация и работата на екипите се координира.

През вчерашния ден пет аварийни екипа се включиха в дейностите за овладяване на пожара в „Кръстова вада“.

В летните горещини е важно селскостопанските работници да преустановят работа. Опасно е да се палят стърнища и да се пали огън в планината, предупредиха от Аварийната дирекция на общината.

 

Фотограф: Любомир Бачев

 

 

04.08.2021