Зам.-кмет Евгени Крусев: Освобождаваме паркоместа за пешеходци

Бул. "Витоша" в участъка  между  ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски" се затваря за автомобили

"Паркоместата няма да заемат тротоарите и те ще останат изцяло за пешеходците", съобщи зам.-кметът на Столичната община по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев. Първата промяна вече се прави на бул. "Ал. Стамболийски", където паркоместата  са разчертани успоредно на пътното платно, а не както до момента под 45 градуса. Това реално ще намали броят им с около 10.  На  ул. "Съборна"  автомобилите вече ще спират само от едната страна и само на пътното платно, а не както до момента и върху част от тротоара. Промяната  ще става поетапно, а идеята е след време тя да стане зона изцяло свободна от автомобили.

Заместник-кметът представи проектите за промяна на движението в центъра на София. От 3 март 2018 година бул. "Витоша" в  участъка  между  ул. "Алабин" и бул. "Ал. Стамболийски" се затваря за преминаване на автомобили. Трамваите ще продължат да се движат по настоящите си маршрути.

Променя се посоката на движение на автомобилите по три улици: "Позитано", "Лавале" и "Княз Борис Първи" (виж схемата).

"Предстои цялостна реконструкция на площад "Света Неделя", каза Крусев. Той подчера, че "е направена симулация как затварянето на бул. "Витоша" ще се отрази на целия трафик. Според анализа на специалистите не се очаква в района да има проблем. Броят на паркоместата, които ще бъдат закрити в този район, е 11. Ще се промени и схемата на паркиране около площад "Народно събрание". Ще се опитаме да въведем ред там", каза Крусев. Ще има повече озеленяване, а броят на паркоместата ще бъде намален с 14.

Презентация

 

02.03.2018