Залесени са 164 дка с 82 000 фиданки в Новата гора на София

С всеки залесителен сезон броят на доброволците се увеличава, като досега в кампанията са се включили над 7 300 души.

"Новата гора на София край кв. ”Суходол” е най-мащабната залесителна инициатива на Столична община. До този момент за пет сезона са залесени 164 дка с 82 000 фиданки." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която се включи в дейностите по засаждане на нови дръвчета.

"Благодаря на всички доброволци, които се включиха, на семействата, които доведоха и децата си" – каза Фандъкова.

"Заедно залесяваме тези общински земи в близост до бившето сметище "Суходол", което рекултивирахме. Подобряването на чистотата на въздуха е основен мой приоритет. С Новата гора изграждаме зелен филтър в близост до София" – посочи също столичният кмет.

От началото на есента за този залесителен сезон са засадени близо 20 000 фиданки акация на площ от 39 дка. В гората се садят само широколистни дървета като до този момент са посадени общо 8 000 фиданки дъб, другите фиданки са акация.

Инициативата стартира през 2017 г. До този момент са залесени 164 дка. Остават още 61 дка, на които трябва да се засадят над 30 000 фиданки. Общо по проекта  ще засадим площ от 225 дка.

С всеки залесителен сезон броят на доброволците се увеличава, като досега в кампанията са се включили около 7 300. Те са представители  на неправителствения сектор, фирми, училища, университети, институции и граждани.

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от Общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Лесовъдите полагат и допълнителни грижи за засадените дръвчета през годината.

30.11.2019