Заключителен концерт и церемония по връчването на наградите от Осмия международен конкурс по композиция „София 2017”

Заключителният концерт и церемонията по връчването на наградите от Осмия международен конкурс по композиция „София 2017” се проведе на 20 септември 2017 г. в Централния военен клуб.

Концертът е част от културния календар на Столичната община и беше част от проявите, посветени на Деня на София. Събитието се провежда под почетния патронаж на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Международния  конкурс по композиция  се провежда от  2009 год. Конкурсът е пример за създаване на устойчива форма на творчество, с все по-широк международен отзвук. Форум без аналог в културната карта  на страната ни, който се утвърждава като един от  престижните в  Европа.

Международният конкурс по композиция "София", е предизвикателство за композитори от петте континента да представят свое произведение, написано специално за конкурса или не е свирено до този момент. Той е една съвременна форма за стимулиране на съвременното творчество насочено към по-млади композитори.

Отличителен белег на този конкурс е спецификата на всяко отделно издание – за солов дървен духов инструмент, за човешки глас по свободно избран текст, за ударни и струнен оркестър и прочие. 

Благодарение на конкурса досега са създадени  над 240 нови произведения от над 50 държави.   Оценяването на произведенията се извършва при пълна анонимност на участващите автори.

В осмото издание на конкурса бяха допуснати  18 произведения от 10 държави.

Международното жури включващо изтъкнати представители на музикалното композиторско и изпълнителско изкуство бе в състав:

Председател на журито Георги Минчев – един от най-известните български композитори, носител на редица отличия в чужбина, между които Наградата от Трибуната на композитора в Париж, Франция, наградата „Лоренцо Великолепни”, Италия и много други.

Членове:

Петерис Васкс (Латвия) – композитор

Пол Ван Брюхе (Холандия) – композитор

Росен Захариев (България) – тромпетист

Проф.Пламен Джуров – композитор и диригент, дългогодишен ръководител на КА „Софийски солисти”, Почетен гражданин на София.

Международното  жури на осмото издание на конкурса произведения за соло тромпет( корнет или флюгелхорн) и  струнен оркестър „София 2017” определи следните награди:

Първа награда за „Music for trompet and strings” – Дмитри Будников – Русия

Втора награда за „Concertino for trumpet &strings” – Христос Зумбос - Гърция

Трета награда за „Concertino for trumpet and Strings” – Дражан Косорич – Босна и Херцеговина

 

Наградата на КА „Софийски солисти” е присъдена за „Елегия за тромпет и струнен оркестър” на Денислав Томов - България

Произведенията бяха подготвени и изпълнени от камерен ансамбъл „СОФИЙСКИ СОЛИСТИ” с диригент Пламен Джуров, които са своеобразна лаборатория за пропаганда на съвременна,  включително и   българска музика и солисти – тромпетистите Стефан  Стефанов  солист – водач в Симфоничния оркестър на Българското радио, Стоян Стоянов  помощник   – водач в СО на БНР и Божидар Тодоров   помощник - водач в Софийската филхармония.

Българското национално радио записа концерта и церемонията.

На концерта присъства значителна част от музиканти-изпълнители на медни духови инструменти, завеждащи катедри и други ръководители от Музикалната академия. По тяхното мнение всички изпълнени произведения са подходящи и необходими като педагогически и концертен репертоар.

Някои от произведенията поставят специфични, високи изисквания при изпълнението – необичайна апликатура, скорост на дишане, щрихи, крайни регистри във всички възможни динамики. Веднага след концерта интерес към произведенията проявиха преподаватели от Пловдив и Варна, където има сериозни педагогически школи за тромпет.

Изпълняваните автори публично изразиха задоволството си от изпълнението на концерта и организацията на конкурса.

Пета поредна година Министерството на отбраната става съпричастно към проявата и дава възможност тя да се състои в представителната зала на ЦВК, която по изискан начин се вписва в атмосферата на този тържествен акт.

 

 

21.09.2017