Забележителностите на "Антична Сердика" стават част от игрите и заниманията на децата

От 17 септември отвори за редовни посещения пространството с културно-историческо наследство на Антична Сердика под бул. "Мария-Луиза", част от Античния музей е Творческа работилница за деца и ученици, в която те могат да се потопят в античността чрез работа с керамика, мозайки и да „видят“ римски войници.

На площ от 6 000 кв. м са експонирани останки от шест римски улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова посети организираната детска работилница, в която деца от столични училища изработваха керамични фигурки.

От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм − Епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

Повечето постройки разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения.

Отличават се с интериорна декорация. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите.

Експозицията „Антична Сердика“ е един от филиалите на Регионалния исторически музей – София.

Археологическите проучвания се проведоха във връзка със строежа на втория лъч на метро.

Информационно-образователният детски център е обзаведен с дарение от Силви Вартан и със съдействието на Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице“.

 

 

17.09.2019