За трета година стартира услугата за наемане на електрически велосипеди до Витоша

За трета поредна година стартира услугата за наемане на електрически велосипеди за достъп до Витоша. От тази година вече има и 10 планински велосипеда, с които любителите на по-екстремното каране ще могат да усетят плюсовете на това да карат в планината с електрически велосипед.

Третият сезон на услугата предвижда наемане на 10 броя градски и 10 броя планински електрически велосипеди от паркинга пред “Национален исторически музей” (НИМ) до местностите Тихия кът и Златните мостове в Природен парк „Витоша“.

"От утре, 24 юли, всеки може да наеме велосипед" – каза координаторът на „Зелена София“ Елица Панайотова.

Започна и работа по велоалеята по ул. “Пушкин“ от кръговото на ул. „Даскал Стоян Попандреев“ и „Беловодски път“, през "Околовръстен път" до бул. „Цар Борис III“. Заедно с велоалеята по бул. “България“, която се изгражда в момента, те ще улеснят достъпа до планината Витоша.

„Приоритет в работата на кмета Фандъкова е да осигурим максимална свързаност на вече съществуващите велоалеи и новите, които изграждаме" – посочи зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев. Кристиан Кръстев уточни, че тази година се очаква да изградим около 20 км нови велоалеи. „Работим и върху връзки и улесняване на велоалеята по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, за да може да не преминават велосипедистите през подлез и стълби, особено в частта на подлеза на НДК. За това там проектираме развръзка, която да преминава през пътното платно. Възложили сме също така и проектиране на бързите велоалеи, свързващи „Люлин“, „Дружба“, Младост“ и центъра, което е важно за разширяване на веломрежата в София“ – каза зам-кметът Кръстев.

Желаещите да ползват велосипедите могат да направят резервация на тел: 0879343021 или да посетят уеб страницата www.rentebike.bg. Работното време е понеделник – петък: 10 – 19 ч. и събота – неделя: 9 – 19 ч. Цената за отдаване под наем за 3 часа започва от 15 лв. за градските велосипеди и 30 лв. за планинските.

Планирано е услугата да бъде достъпна до края на октомври при подходящо време.


Фотограф: Аделина Ангелова

 

 


Проектът се реализира от:

  • “Зелена София” – Столична Община
  • Клийнтех България – мрежата за устойчив бизнес и еко иновации
  • Climate-KIC – най-голямото публично частно партньорство в ЕС за борба с климатичните промени;
  • Е-Mountain Bike – стартиращата компания, която осигурява велосипедите и тяхната поддръжка;
  • ElDrive, които осигуряват електрическото захранване, станция за зареждане на електромобили и SPARK зона;
  • Национален исторически музей, които предоставят интернет и достъп до експозициите на промоционални цени за ползвателите на електрическите колела
  • Природен парк “Витоша”, които ще предоставят информация за събитията на територията на парка през този сезон и популяризират достъпа до планината без коли
23.07.2020