За първи път в детска градина има солна стая

С песни и танци на възпитаниците на 171-ва ДГ "Свобода" в  ж.к. "Надежда" днес беше открита първата в страната солна стая в детско заведение.
Стаята е оборудвана с халогенератор, който създава подходящ терапевтичен микроклимат. Стените на стаята са покрити с 4 слоя природна сол, а халогенераторът впръсква сух аерозолен натриев хлорид, който се вдишва и оказва благотворно влияние върху организма. 

Чрез процедурите в солната стая се прави профилактика срещу сезонните вирусни инфекции и се стабилизира имунната система на децата. Влияе добре на хора със здравословни проблеми като астма, хронични респираторни заболявания, настинки, алергии, кожни заболявания и др.
Около 280 деца от градината на възраст от 4 до 7 г. ще могат да се възползват от придобивката напълно безплатно.

Децата ще посещават солната стая след писмено разрешение от личния лекар и родителите.
Изграждането на стаята е финансирано от Столичната община и е на стойност 21 480 лв
Идеята за създаването на стаята е на бившия директор на градината Диана Русинова, която преди 4 г. включва градината в проект с партньори от Москва и БАН. Вторият етап от този проект е свързан с приложение на нови технологии за профилактика и подобряване здравния статус на децата. Реализацията на идеята е благодарение на двустранния обмен между партньорите в проекта.

Гости на празника днес бяха зам.-кметът на София Дончо Барбалов, Роберт Шестаков, първи секретар на посолството на Руската Федерация, районни кметове, директори на училища и детски градини.

27.10.2017