За година Банката за майчина кърма е помогнала на 60 бебета

 

На 19 май се отбелязва Световния ден на дарителството на майчино мляко. Тази година инициативата е под наслов: „Солидарността е сила“ и цели да отбележи благодарността към жените, дарили за здравето на новородени и недоносени бебета.

„Банка за майчина кърма“ в София е единствена по рода си в България и една от малкото подобни структури на Балканския полуостров. За много от бебетата пастьоризираната донорска майчина кърма е единствената алтернатива за оцеляване и хранене поради спецификата на здравословното им състояние.

В последните 15 години над 2000 хиляди жени само в района на София са дарили доброволно над 90 хиляди литра майчино мляко, за да помогнат оцеляването на малки недоносени бебета или бебета в риск. Само през миналата година "Банката за майчина кърма" в София е помогнала на близо 60 бебета.

„Поздравявам работещите в "Банката за майчина кърма", както и всички дарителки, без които тя не би могла да съществува. Няма нищо по-важно от здравето на новородените и недоносени бебета – неговото опазване е дълг на всеки от нас. Столична община вече няколко десетилетия осигурява тази важна социална роля чрез "Банката за майчина кърма" – каза зам.-кметът на София по финанси и бюджет Дончо Барбалов.

„Благодаря лично на всяка жена, която е дала от себе си, за да дари живот и обич. Защото тази подкрепа е повече от съпричастност, тя е живот. Радвам се, че общинската "Банка за майчина кърма" е помогнала на толкова много деца и е дала радост в техните семейства“ – каза секретарят на Столична община Венера Милова, която връчи благодарствени грамоти на дарителките от името на кмета на Столична община.

Дарената кърма спасява живота на преждевременно родени деца с ниско тегло, бебета с усложнения, които имат нужда от кърма, за да преодолеят кризисен период в израстването и формирането на добре функциониращи вътрешни органи. Дарителството на майчино мляко, в комбинация с компетентната медицинска грижа, има животоспасяващо значение за редица много тежки състояния, с които малките недоносени деца се сблъскват и могат успешно да преодолеят. "Банка за майчина кърма" има важна социална роля като събира майчино мляко от донори – доброволци, изследва го за своя сметка, преработва го по най-високи хигиенни стандарти и го предоставя на нуждаещи се. В нея се извършват и редица помощни действия безвъзмездно като безплатни консултации за бъдещи родители, консултации в подкрепа на кърменето на новородени и насоки за храненето на майката и детето. "Банката" съществува от края на 80-те години на миналия век и за повече от 30 години е подкрепила хиляди жени в първите седмици след раждането на техните деца. Преработила е тонове дарено майчино мляко и има огромен принос в подкрепата на най-уязвимите в обществото – недоносените и/или болни новородени и техните майки.

 

 

 

19.05.2022