XXXIII международен форум за компютърни изкуства и съвременни медии „Компютърно пространство“ (28.10. – 30.10.)


ComputerSpace.org

Форумът е част от Календара на културните събития на Столична община

 
   През своята 33 годишна история, международният форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ се утвърди като едно от значимите традиционни събития в областта на дигиталните изкуства и съвременни медии в Югоизточна Европа. В неговата конкурсна и фестивална част, през годините са участвали стотици български и чуждестранни автори. Форумът е бил трамплин за стартиране на кариерата на редица млади творци и специалисти в областта на синтеза наука-техника-технологии. Заедно с младите автори, студенти и ученици, на Computer Space са участвали световно известни фирми и студиа, чиито имена могат да се видят в историята и в архива на форума, на сайта computerspace.org

Computer Space има конкурсна и фестивална част. Резултатите от конкурсната част се обявяват по време на фестивалната, която ще се състои от 28-ми октомври до 30-ти октомври в Националния студентски дом на пл. „Народно събрание“ 10. Ще бъдат наградени победителите в категории „компютърна графика“, „компютърна анимация“, „уеб дизайн“ (с 4 подкатегории), електронна музика и мобилни приложения.

 

Изложбената част включва редица проекти и инсталации. По традиция, ще има изложба „компютърна графика и дизайн“, която тази година ще представи проекти на студенти по графичен дизайн от Нов български университет. Ученици от Технологично училище „Електронни системи“ ще участват с интерактивни инсталации, съчетаващи софтуер и хардуер- как да броим колко упражнения сме направили, умна поливна система, учител по акорди за китара, аркадна игра са едни от ученическите иновации. Ще бъде представена и инсталация, където в един пост-апокалиптичен свят хората са изчезнали, а героите са преродени от мистична сила, за да бъдат изправени пред редица предизвикателства и приключения. Изложбите ще включват и секция за традиционни и компютърни игри- традиционни шах и табла и реализации на компютър, като сравнение на преживяването и интерфейса, как се променя изживяването на дадена игра ако е настолна или на компютър. Ще бъде демонстриран и новият бюджетен екранен таблет на Wacom, подходящ за студенти и ученици. Бакелитените фотоапарати и снимането с прости обективи, артистичните аспекти на нискокачествената фотография ще бъде друга интересна тема в изложбите.

 

Семинарната част се провежда онлайн и включва редица актуални теми. Криптовалутите и NFT, продажбата на произведени на изкуството са едни от акцентите на онлайн семинар в две части, в четвъртък и петък. Тема, нашумяла сред млади и стари! Водещите експерти в България ще споделят своя опит при работа с криптовалути и реализация на произведения на изкуството чрез NFT.

21.10.2021