XXI Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска (от 6 септември до 1 октомври 2021)

XXI Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, ще се проведе от 6 септември до 1 октомври 2021 г. в Софийската опера и балет. Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Регистрацията на кандидатите е до 3 септември (https://goo.gl/7wR4b2), конкурсното прослушване е на 6 септември. Райна Кабаиванска ще избере до 13 млади оперни певци, с които да работи в продължение на четири седмици. Заключителният Гала концерт, посветен на 30-ата годишнина от създаването на Нов български университет, ще се състои в Софийската опера и балет на 1 октомври. Тогава ще бъдат обявени новите стипендианти на дарителски фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, които ще продължат обучението си в Италия. Партньори на фонда са Столична община и „Фантастико“.

През трудната за изкуството в целия свят 2021 г., повече от 50 артисти от Школата на Райна Кабаиванска, преминали през майсторските класове в НБУ, се изявяваха в оперните театри в Италия, Франция, Испания, Германия, Швеция, Финландия, Чехия, Белгия, Сърбия, Южна Корея, Япония, Украйна, Аржентина, Русия и др. 

В България, на лятната сцена на Софийската опера на езерото Панчарево, с дебют в „Жената от езерото“ на Росини гостува известното сопрано Мария Радоева, стипендиант на дарителски фонд на Райна Кабаиванска в НБУ.

Големи конкурсни успехи постигнаха и най-младите студенти и стипендианти от майсторските класове: Александрина Михайлова (23 г., сопрано) се пребори в три тура с 430 кандидати за място сред победителите в конкурса за млади оперни певци на Ла Скала в Милано. Тя ще се обучава в Академия Ла Скала в следващите 2 години. Александрина спечели и Първа награда, наградата „Млад талант“ и наградата на Севилската асоциация „Приятели на операта“ от престижния конкурс за млади оперни певци Premio Etta e Paolo Limiti в Милано. На същия конкурс Джузепе Инфантино (26 г., тенор) от Италия също получи награда от Севилската асоциация, както и Трета конкурсна награда; Рейналдо Дроз (30 г., тенор) от Венецуела и Страхиня Джокич (29 г., бас) от Сърбия разделиха Първа награда на най-престижния български конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ в Плевен. Именито жури с председател маестро Найден Тодоров присъди наградите – парична премия и участие на сцената на Софийската филхармония; Tеодор Браун (30 г., тенор) от Германия, спечели участие в оперния фестивал „Росини“ (Пезаро) и Академия Росиниана.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска е първият майсторски клас в България. Основан е през 2001 г. от д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ. До момента в класа са участвали над 200 млади оперни певци, над 90 от тях са спечелили стипендии за обучение в Италия и България, а повече от 150 са участвали в оперни спектакли и концерти на сцената на Софийската  филхармония, Софийската опера и балет, Античния театър в Пловдив, Бургаската опера, Посолството на Италия в България и Театро Комунале в Модена.

 

30.08.2021