Второ издание на „Как работи театърът?" – събития за деца в театър „София“

Театрални работилници: февруари – юни 2018 г.

Цена на билет за 1 дете: 6 лв.

Вход свободен за един възрастен придружител.

През месеците май и юни ще има събития на открито.

Поредицата артсъбития за деца „Как работи театърът?“ – 2 стартира в театър „София“ от 24 февруари 2018 г. и отново включва демонстрации, работилници и игри, а темите ще бъдат:

1. Литература (февруари 2018 г.)

Децата ще получат информация за това как започва процесът по създаване на една театралната постановка. Актьори ще разкажат какво е репетиция на маса, как се изгражда образ, как се определят характеристиките на героите – добри и лоши.  Екипът на школа „Учи с мен“ ще представи приказка на английски език и ще се покаже как творчеството, изкуството и игрите преодоляват езиковите бариери.

24 февруари (събота) от 16:30 ч. – "Репетиция на маса" с актьорите Илия Виделинов и Юлиян Рачков

25 февруари (неделя) от 13:00 ч. – "Английска приказка" с школа „Учи с мен”

2. Декор и реквизит (март 2018 г.)

Една от най-любопитните и вълнуващи за децата демонстрации от миналата година. Що е то декор и реквизит, как се строи и разваля декор, какви възможности има сцената и колко хора се грижат за сценичната среда и промените по време на спектакъла? – това са малка част от нещата, които ще бъдат демонстрирани. В специалните работилнички децата ще имат възможност сами да направят проект за декор и реквизити.

18 март (неделя) от 13:00 ч. – Демонстрация „Разваляне и строеж на декор“

24 март (събота) от 16:30 ч. – Работилничка „Направи си декор за театър“

31 март (събота) от 16:30 ч. – Работилничка „Направи си реквизит за театър“
 

3. Костюм, грим и перуки (април 2018 г.)

Децата ще научат най-важното и интересното за историята на театралния костюм, грим и перуки. Ще се използват рециклирани материали за направата на съвременен костюм с елементи от българската носия, като се съчетаят старото и новото. Децата ще си направят сами грим и перуки и ще участват в игри, с които да влязат в роля в зависимост от костюма си.

4. Хореография и сценичен бой (май 2018 г.)

Танците и битките с мечове са сред любимите части от детските постановки и за децата, и за техните родители. Как обаче се случват те в пълен синхрон с всичко останало в театралната постановка, безопасно и в същото време толкова ефектно? – актьори с богат опит ще покажат и разкажат.

5. Осветление и звук (юни 2018 г.)

Осветлението и звука са много важна част от магията на театъра. Децата ще се запознаят с професионалната звукова и осветителна техника в един театър и ще видят как осветлението и звукът помагат на актьорите. Театър на сенките и тропически дъжд чрез актьорски игри са малка част от другите изненади.

6. Кукли и маски (юни 2018 г.)

В този етап от проекта децата ще се запознаят с кукленото изкуство. Ще изработят свои кукли и маски. Ще има и демонстрация как куклите оживяват на сцената.

Програмата ще бъде допълвана постепенно.

Билетите са в продажба на касите на театър "София", като местата са ограничени, за да може всяко дете да участва пълноценно.

Повече информация на http://sofiatheatre.eu/събития-за-деца_1128_1130

22.02.2018