Второ бебе на донорската ин витро програма на Столична община

На 30 януари 2017 г. се роди второ бебе, заченато ин витро с финансовата подкрепа на Столична община. Новороденото е момче с тегло 3,620 кг и височина 51 см. Майката е 41-годишна столичанка, която заедно със съпруга си е правила и други опити за ин витро оплождане. С успех се увенча участието им в донорската програма за двойки с репродуктивни проблеми, финансирана на Столична община.

Първото бебе, заченато ин витро с подкрепа на тази програма се роди на 24 октомври 2016 г. То също е момче и е второ дете в семейството.
От 2015 г. насам Столична община подпомага семейства и двойки с репродуктивни проблеми. От бюджета на София се осигуряват по 70 000 лв. годишно за ин витро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването. От всички кандидатствали по донорската програма 44 двойки, до момента са били одобрени 37, за 4 предстои да се произнесе специализираната комисия към Столична община, а три двойки не са отговаряли на условията. 

Тъй като жените, които стават донори и даряват свои яйцеклетки не са много, част от отпусканите средства не се оползотворяват от двойките с репродуктивни проблеми. Срокът за извършване на ин витро процедурите, след одобрение на кандидатите от комисията към Столична община, е 1 година.

22.02.2017