Всички училища на територията на София ще отворят врати на 15 септември

"Всички училища на територията на София ще отворят врати на 15 септември при спазване на всички противоепидемични мерки. Наша задача е подкрепа за спазване на всички мерки за осигуряване на нужната хигиена и дезинфекция. Столичната община продължава да инвестира в изграждането и ремонта на детски градини и училища, което е наш основен приоритет." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с директори на столични училища в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев и директора на РУО – София Ваня Кастрева.

Кметът Фандъкова посочи, че "Столичната община се грижи за извършването на основни ремонти и строителство на детски градини и училища. Първостепенната задача е строителството на детски градини, а през последните години изпълнихме и разширението на над 10 училищни сгради и подготвяме строителство на нови. Важно е да осигурим обхвата на четиригодишните деца и постепенно да се премине към едносменен режим на обучение в общинските училища."

Фандъкова посочи, че не е допуснато да се намаляват средства за образование във връзка с намалените приходи в условията на пандемия. Средствата за инвестиции дори са увеличени с подкрепата, която Столичната община получи от правителството в размер на общо 65 млн. лева.

"В момента се работи по разширението на 9. ФЕГ. Тази година завърши разширението на 64. ОУ в район „Витоша“, изграждането на физкултурен салон и басейн в 30. СУ.

Предстои изграждане на триетажен учебен корпус към 28. училище в район „Красна поляна“, както и на физкултурен салон към 100. ОУ в район „Сердика“.

Подготвени са проектни предложения на предоставени от МОН държавни терени за изграждане на 3 нови училища – в район "Студенски", в „Манастирски ливади – запад“ и разширения на съществуващи училища – 91. Немска гимназия, 109. училище в „Слатина“ и 5. училище в „Павлово" – "Бъкстон“, каза също Фандъкова.

11.09.2020