Всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите отпадъци

Всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите отпадъци. В момента над 90% от училищата и детските градини на територията на столицата събират разделно своите отпадъци от опаковки. По възлагане на кмета на София ще се разширява системата за разделно събиране в сградите на училищата и детските градини, така че те да бъдат обхванати на 100 процента. Това стана ясно по време на посещение на кмета на София Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по екология Десислава Билева в Образователния център на „Екопак“. На събитието присъства и  кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.

Учениците от 5„а“ клас от 38. ОУ „Васил Априлов“, които събраха 1300 кг използвани пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, днес се запознаха с начина, по който се преработват пластмасови, хартиени и стъклени отпадъци.

„Една от големите ни задачи е да разширим разделното събиране на отпадъци. Включваме децата, защото те са най-ревностните последователи на зелените инициативи и се превръщат в учители за своите семейства“ – каза също кметът Фандъкова.

По думите на Йорданка Фандъкова "от другата година всички училища и детски градини в София ще изхвърлят разделно своите отпадъци. Предвижда се през юни към пилотните проекти да се включват и детските градини в район „Искър“, като кметът на района, „Булекопак“ и директорите на детските градини организират образователни игри и състезания.

Столична община работи активно за разширяване на възможностите за разделно събиране на отпадъци на територията на общината, като е предвидена е пилотна инициатива за поставяне на мобилни пунктове за безвъзмездно предаване от гражданите на разделно събрани отпадъци" – посочи също столичният кмет.

"С цел стимулиране на разделно събиране и изхвърляне на отпадъци поставихме 5 броя еко- вендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки в столичните паркове. Те са в "Борисовата градина", Южния парк, НДК и "Княжеската градина".

За организиране на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки и отпадъчни материали като картон, хартия, пластмаса и стъкло Столична община има сключени договори с 3 организации по оползотворяване, които обслужват всички 24 района в града.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

 

 

23.05.2022