Водачите в градския транспорт на София временно няма да продават билети

Водачите в градския транспорт на София временно няма да продават билети, а първата врата на някои от превозните средства се затваря за качване и слизане. Мярката се въвежда по указания на Оперативен щаб на Столична община за ограничение на разпространението на коронавируса. Ограничението е с цел опазване на здравето на водачите и на пътниците. По този начин гарантираме работата на обществения транспорт.

В момента ЦГМ създава нужната организация като информация за промяната ще бъде поставена в превозните средства и пунктовете на ЦГМ.

Пунктовете за продажба на билети и карти на ЦГМ ще бъдат снабдени с необходимите допълнителни количества превозни документи. Такива ще има и при партньорските търговски организации. Пътниците могат да използват и онлайн услугата MPASS.

Първата входна врата на автобусите, които не разполагат със стъклена преграда, ще бъде затворена, като качването и слизането ще става от другите врати. Гражданите със зрителни увреждания ще бъдат информирани от водача за затворената първа врата. Прозорците към кабините на водачите в другите автобуси, трамваите и тролеите остават затворени.

Ръководството на "Центъра за градска мобилност" вече организира въвеждането на мярката. Информация за промяната ще бъде поставена в превозните средства и пунктовете на ЦГМ.

Засилената дезинфекция на превозните средства на градския транспорт и на метростанциите продължава. Столична община и общинските транспортни дружества  са осигурили необходимите количества дезинфектанти и към момента 802 превозни средства се дезинфекцират минимум по 2 пъти на ден.

 

12.03.2020