"Витоша летен фест" отново посреща любители на планината и спорта (10 юли)

 

Записванията за планинското колоездене и планинското бягане са без стартова такса

 

Седмото издание на "Витоша летен фест" пак ще зарадва хиляди любители на планината и спорта в разгара на юли. Организаторите от Столична община и Фондация „София – eвропейска столица на спорта“ отново са приготвили примамлив награден фонд за участниците в надпреварите. Фестивалът ще се състои на 10 юли, събота, от 11 ч. на поляната пред хижа "Момина скала", където по традиция се събират любители на планината, чистия въздух и активния начин на живот през празничните дни. Спортният празник включва състезания, забавна програма, песни, демонстрации и танци, за зрителите са предвидени сцени с възможности за много игри, смях, томболи и награди. Като допълнителна емоция всички желаещи ще могат да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей, осигурен от „Мачирски спорт“.

Цялата поляна пред х. "Момина скала" е с обновена туристическа инфраструктура – ремонтирани беседки, люлки, пейки, маси и места за сядане. Обновена е и сцената, която е традиционно припознато средище за празници в планината. Всичко това стана възможно благодарение на инициираните и изпълнявани вече втора година от „София – евростолица на спорта“ и Природен парк "Витоша" обща Програма и Споразумение за възстановяване на туристическата инфраструктура в планината. 

Новото тази година са безплатните уроци по йога. Демонстрациите се организират от квалифицирани специалисти от Българската йога асоциация, които преди това ще почистят целия район около хижа "Момина скала" и Боянския водопад.

Както винаги участниците в бягането и колоезденето са освободени от стартови такси, а организаторите отново са предвидили безплатен транспорт, рейсовете тръгват в деня на "Феста" от Националния стадион „Васил Левски“ в 08:00 ч., а за извозване на велосипедите ще има специален автобус. За доброто настроение на 10 юли пред х. "Момина скала" ще се погрижи прочутият изпълнител на народни песни Алекс Костов, лауреатът на международни конкурси е подготвил най-доброто от репертоара си. Ще има много групи с изпълнения на народни танци, свои песни подготвят за представяне и членовете на няколко известни формации за планинарски песни. В празника ще се включат представители на Български туристически съюз, на Природен парк „Витоша“, както и членове на клубовете за здраве и активно дълголетие.

„Отново приканваме столичани и гостите на града на един истински празник в планината, сред природата и чистия въздух. Желанието на Столична община е да предоставя повече възможности за активен живот сред зеленината и прохладата на Витоша“ – твърди Анатоли Илиев, зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“ и член на Изпълнителния борд на ACES EUROPE.

 

Допълнителна информация:

ДИСЦИПЛИНИ:
- Състезание по планинско бягане – старт в 11:00 ч. по 14 км трасе „Кумата“; 
- Състезание по планинско колоездене – старт в 11:10 ч. по 7 или 21 км (една или три обиколки в зависимост от възрастовата група) по трасе „Копитото“;
- Туристически поход – начало 11:20 ч. по 3,5 км трасе „Обичам Витоша“ за около 2 часа.

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ:
За бягане и колоездене: юноши и девойки (16 – 18 г.), мъже и жени (19 – 40 г.); ветерани мъже и  жени (40+);
За похода: Без ограничения

ТРАСЕТА:
По определен от организаторите традиционен маршрут за различните дисциплини по спортове:

СТАРТОВА ТАКСА:
Участниците са освободени от стартови такси.

КЛАСИРАНЕ И НАГРАДИ:
Класиралите се на първите три места в дисциплините планинско колоездене и планинско бягане ще получат медали плюс материални награди и ще си разделят награден фонд, разпределен както следва: за мъже и жени – по 300 лв. за шампионите, по 200 лв. за вицешампионите и по 100 лв. за спечелилите бронз; за юноши и девойки, както и за ветерани мъже и жени – по 150 лв. за шампионите, по 100 лв. за вицешампионите и по 50 лв. за наредилите се на трето място.

НАГРАЖДАВАНЕ НА ПРИЗЬОРИТЕ И ЗАКРИВАНЕ:
В 13:00 часа в зоната на старт/финала.

ТРАНСПОРТ:
На желаещите да се включат в събитието ще бъде осигурен обществен транспорт от София: тръгване в деня на "Феста" в 08:00 ч. от Националния стадион „Васил Левски (паркинга пред централния вход, там автобусите ще са означени с табелки на събитието) до м. Златните мостове и обратно след приключване на събитието – тръгване от Златни мостове в 14:30 часа. За колоездачите ще бъде осигурен транспорт за извозване на байковете от Националния стадион „Васил Левски“. Личните автомобили този ден ще бъдат допускани и паркирани до Златните мостове, ако пътувате с тях тръгнете по-рано.

ЗАПИСВАНИЯ И РЕГИСТРАЦИИ:
На https://my.raceresult.com/173328/info?lang=bg и в деня на "Феста" на обособени пунктове по дисциплини от 09:00 до 10:00 ч. пред х. "Момина скала" (след 10:00 ч. записванията на място се прекратяват).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
на www.sofia2018.bg, в специалната Facebook страница на събитието и на contact@sofia2018.bg. Организаторите не носят отговорност за евентуални промени и събития, предизвикани от извънредни обстоятелства.

Стягайте велосипедите и маратонките. Очакваме ви на 10 юли на "Витоша летен фест". 

09.07.2021