Високоспециализирани профилактични прегледи ще бъдат извършени в детските ясли

Високоспециализирани безплатни профилактични прегледи на децата от самостоятелните детски ясли в София организира Столичната община съвместно със Столична лекарска колегия на БЛС. 
В лекарските екипи, които ще преглеждат децата в яслите, ще има специалисти по УНГ, очни болести, травматолог, детски кардиолог и педиатър от общинските и университетските болници в София. 
Този вид прегледи не се покриват от НЗОК, а са изключително важни за децата от най-ранна възраст, обясниха на пресконференция днес Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната лекарска колегия към БЛС, д-р Веселин Милев, председател на комисията по здравеопазване и социална политика към СОС и д-р Ваньо Витков, зам.-председател на Столичната лекарска колегия.

Когато някое заболяване и здравословен проблем при децата са открити в ранен етап, вероятността от пълното им излекуване е много по-голяма. 
В 24-те СДЯ в София се отглеждат общо около 2100 деца. Първите прегледи ще се проведат в 35. СДЯ в район „Триадица“ на 5 и 6 декември.
За провеждането на подобна инициатива предварително се иска писмено съгласие от родителите на децата. Декларациите за съгласие вече са събрани от директорите на самостоятелните детски ясли. 
Ако кампанията премине успешно, Столичната община и Столичната лекарска колегия предвиждат подобни профилактични прегледи да обхванат и децата от яслените групи на детските градини, а по-нататък – и следващите възрастови групи. 
Обмисля се възможността да се ангажират и Диагностично-консултативните центрове, където родителите да водят децата си в определени дни, с оглед облекчаване да процедурата за деклариране на съгласие.
Столичната община от няколко години организира, финансира или подкрепя различни видове профилактични прегледи на територията на София, които обхващат определени целеви групи. През настоящата 2018 година скрининговите кампании са 4 – за рак на млечната жлеза, за рак на простатата, на щитовидната жлеза и на белите дробове.

26.11.2018