Високопоставени японски гости посетиха Специализираната общинска болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Св. София"

Г-жа Акие Абе, съпруга на премиера на Япония г-н Шиндзо Абе, който е на официално посещение в България, днес разгледа Специализираната общинска болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Св. София". Г-жа Абе бе придружавана от българския министър на туризма Николина Ангелкова, съпругата на японския посланик в София г-жа Казуе Ватанабе и други официални лица.

Гостите бяха посрещнати от зам.-кмета на София  Дончо Барбалов и директора на болницата доц. Чавдаров, който им показа различните видове роботи и апаратура за рехабилитация и раздвижване на пациентите. "Един от високо технологичните медицински апарати в болницата е дарение от японското правителство –  апарат за "Ударновълнова терапия", с който се стимулира по-стабилното стъпване на долните крайници на пациентите", обясни доц. Чавдаров. Дарението, направено по проект "Лечение на мускулен хипертонус при деца със спастична церебрална парализа", е на стойност над 10 000 евро. 

Между 120 и 140 деца и младежи до 24-годишна възраст всеки ден минават на различни видове процедури в общинската болница. ДЦП е диагноза, която не може да се излекува напълно, но с рехабилитация и активни терапии състоянието на малките пациенти може значително да се подобри. Г-жа Абе сподели, че е впечатлена от работата на лекарите в Специализираната болница и ще разкаже в родината си за техния опит.  

По-късно гостите от Япония посетиха и общинския Дневен център за деца с увреждания "Св. Врач". В него децата се  обучават в жизнени и социални умения, участват в различни занимания, съобразени със спецификата на заболяването им.

Министър-председателят на Япония  г-н Шиндзо Абе е на официално посещение в София от 14 януари. Той е придружен от голяма бизнес делегация, която включва представители на над 30 японски компании.

 

15.01.2018