Вим Вендерс, Йорданка Фандъкова, Мария Габриел и ученици – в дискусия за безопасен интернет

Безопасен ли е интернетът? Това дискутираха световноизвестният режисьор Вим Вендерс, който е посланик на кампанията SaferInternet4EU, и ученици от столичната Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ с участието на кмета на София Йорданка Фандъкова и еврокомисаря Мария Габриел.

"София бе избрана от еврокомисаря заедно с Берлин за провеждането на инициативата, защото тук са интелигентни и креативни млади хора, които дават перспективата на България и Европа" – каза кметът Фандъкова.

"Всеки един може да каже колко важна част от живота и обучението на учениците са дигиталните технологии. Интернет промени общуването между хората, то става много бързо, но е важно при получаването на информация чрез дигиталните технологии да различаваме истината от невярната новина. Безопасният интернет и сигурността е една от каузите на г-жа Мария Габриел" – посочи също кметът на София и добави, че нашият град е дигитален център в региона и тук идват много представители на световноизвестни компании.

„Благодаря на режисьора Вим Вендерс, че прие поканата ми да дойде в София и се срещнем с учениците, на кмета на София г-жа Фандъкова, директора на училището г-жа Лазарова, на всички учители и ученици за страхотните дискусии. За мен това беше наистина вдъхновяващо и обогатяващо преживяване.“ Това каза еврокомисарят Мария Габриел.

Вим Вендерс е режисьор, създал собствен кинематографичен стил, който твърди, че най-хубавото в това да правиш филми е усещането да ползваш универсален език, разбираем от всички хора. Самият той се определя като работохолик, който пътешества и непрекъснато търси и открива нови места, герои и сюжети, които намират точното си място на екрана. През 1982 г. печели "Златен лъв" във Венеция за „Състоянието на нещата“. Две години по-късно е отличен със "Златна палма" за Париж, щата Тексас. На София Филм Фест през 2007 г. бе представена ретроспектива на Вендерс от близо 20 игрални филма. Вим Вендерс беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2007 г.

По думите на Вендерс, "живеейки в дигиталното общество вече 10 – 20 години, ние и нашите деца се нуждаем да бъдем подготвени за опасностите в мрежата. Намирайки се в нова ера, младите европейци трябва да знаят какво да вземат от миналото и какво да очакват от бъдещето. Повече отвсякога е важно да мислят критично, да умеят да открояват фалшивото от истината“– каза Вендерс.

 

 

05.04.2019