Въвеждат противоепидемични мерки от 22 март до 31 март

"София е сред градовете с най-голям ръст на заразените и хоспитализираните с COVID-19 в страната. Решението за въвеждане на строги ограничителни мерки е трудно, но нужно поради следните причини. – Това каза по време на брифинг на Националния щаб кметът на София Йорданка Фандъкова:

  • Общо 35% увеличение на хоспитализираните в софийските болници за последните 10 дни с изключително стръмен ръст в последните дни. Тази сутрин в болниците в София са хоспитализирани 2107 пациенти. При ноемврийската вълна това са показатели, които бяха постигнати в края на ноември, като най-големият регистриран брой хоспитализирани до момента в София е 2264 на 30 ноември.
  • 36% е ръстът на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. Този ръст е изключително притеснителен, защото това са пациенти, които се нуждаят от интубиране и грижите на лекари реаниматори, чийто брой е ограничен, а това затруднява разкриването на голям брой такива легла.
  • Новозаразени в София над 1000 на ден в последната седмица и много голям брой повиквания към "Бърза помощ".
  • Данните показват и две притеснителни тенденции – ръст на децата, които се разболяват и нуждаят от лечение в болница, и разболяването на все повече млади хора, които прекарват тежко заболяването и се нуждаят от лечение в болницата.

Направена е реорганизация на отделенията и болничните легла за Ковид. Включиха се всички болници, които са подготвени с легла, апаратура и медикаменти.

Сега всички заедно трябва да прекъснем растящата крива, докато още може да се гарантира лечение в болниците" – каза също Фандъкова.

Кметът на София заяви, че е разговаряла лично с представители на големите търговски центрове и ресторантьорския бизнес. Ограниченията са тежки за бизнеса и служителите им, но имаме тяхното разбиране. Заедно с бизнеса подготвяме и план за поетапно отваряне при спиране на ръста и спад на новите случаи и хоспитализираните.

Фандъкова посочи, че е разговаряла и с директори, учители и родители. „Разбирам родителите, които не биха искали затваряне на яслите, детските градини и училищата с начален етап. Задържахме максимално дълго присъственото обучение на най-малките, но настояването на лекарите е категорично на база данните за болни и карантинирани деца и ученици. По мое искане, което беше прието от д-р Пенчев, ще запазим индивидуалните занимания за деца в центровете за личностна подкрепа с психолози и специалисти“ – каза също кметът Фандъкова.

Продължават мерките на Министерство на труда и социалната политика за финансова подкрепа на служители в неплатен отпуск и родители, които остават вкъщи при децата си.

Ограничителните мерки ще бъдат въведени със заповед на министъра на здравеопазването от понеделник, 22 март до 31 март. До края на деня, 18 март, заповедта на министъра на здравеопазването ще бъде публикувана.

 

Основните мерки са следните:

 Преустановяват се посещенията в яслите и детските градини.

 Преустановяват се присъствените учебни занятия за всички ученици, включително и груповите извънкласни занимания и занимални.

Преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене и развлечения, допускат се доставки до дома и офиса. Храненето на гостите на хотелите ще се организира в стаите.

 Преустановяват се посещенията на търговски обекти с площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове, в това число и тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, лечебните заведения, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, ателиетата за химическо чистене, офисите на телекомуникационните оператори.

 Преустановяват се посещенията в казина и игрални зали.

Преустановява се провеждането на изложения, семинари, конкурси, концерти, групови туристически посещения, събори, фестивали и други масови мероприятия на открито.

 Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия.

 Преустановяват се посещенията във фитнес залите, а спортните мероприятия ще се провеждат без публика.

 Сватби, кръщенета и други частни тържества се допускат с присъствие до 15 души.

 

 

 

18.03.2021