Във Втора МБАЛ вече поставят пейсмейкъри на пациенти с нарушения на сърдечния ритъм

 

Нова медицинска услуга за пациентите с нарушения на сърдечния ритъм предлага столичната Втора МБАЛ. Кардиологичното отделение на общинската болница вече работи и по клинична пътека "Електрокардиостимулация". Специалистите имат право да извършват имплантация на кардиостимулиращо устройство – т.нар. "пейсмейкър" на болни, които се нуждаят от това. Много често тези устройства са единствената възможност за хора със сърдечна недостатъчност или животозастрашаващи аритмии, при които медикаментозната терапия е без ефект.

"При нас работи кардиологът д-р Красимир Петков – началник на Отделение за кардиологично интензивно лечение на сърдечно-съдовите усложнения, контрол върху критичните нарушения в хемодинамиката, носител е на отличието „Лекар, на който българите вярват”. Той притежава опит с поставянето на пейсмейкъри на хора с нарушения на сърдечния ритъм и притежава сертификати за базово ниво на електрокардиостимулация, базова ехокардиографска диагностика, експертна ехокардиографска диагностика и ултразвукова съдова диагностика. В болницата вече са извършени няколко такива операции и пациентите ни се чувстват значително по-добре" – сподели доц. Стефан Узунов, изпълнителен директор на Втора МБАЛ.

От началото на октомври в общинското лечебно заведение върви и кампания за безплатни прегледи по 6 вида специалности:  "Кардиология", "Вътрешни болести", "Гастроентерология", "Ендокринология и болести на обмяната", "Нервни болести" и "Педиатрия", напомни доц. Узунов. Часовете за свободния прием на специалистите се запълват доста бързо. Кампанията ще продължи до края на ноември и всеки, който има нужда от профилактичен преглед или консултация със специалист, може да си запише час на телефоните, посочени в сайта на Втора МБАЛ.

17.10.2022