В Столична библиотека стартира „Походът на книгите“
От 2-ри до 23-ти април в цялата страна ще се проведе шестото издание на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“.
В Детския отдел на Столична библиотека на 2-ри април 2017 г. (неделя), Международния ден на детската книга, от 11:00 часа, стартира „Походът на книгите“. Начало на кампанията ще даде проф. Николай Денков, министър на образованието и науката. След официалното приветствие, актьори ще прочетат откъси от своите любими книги от детството. Малките гости и техните родители са поканени и на мини-театрален спектакъл, с който да отбележим рождения ден на Ханс-Кристиан Андерсен. И за да бъде празникът безкраен, от Столична библиотека са предвидили още „Смехоранско караоке“ от 18.00 часа и среща с приказни герои в „Нощта, в която книгите оживяват“ от 20.30 часа. Входът за всички събития на 2-ри април е свободен и Ви очакваме!
   
В неделния ден от 11:00 до 18:00 ч. в Детския отдел художници ще рисуват с малките посетители приказни герои и писатели ще четат произведения за деца.
Всички деца и родители, които желаят, от 11:00 до 18:00 ч. ще могат да получат безплатни едногодишни читателски карти за Столична библиотека.
   
Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българска Библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката. Официални партньори на кампанията са Столична община, Столична библиотека, Национален център за книгата, фондация „Детски книги“ и уеб-сайтът „Аз чета”. „Походът на книгите" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.
   
Кампанията включва и мащабния „Маратон на четенето“ в българските библиотеки, където също се организират събития, свързани с детската литература. За поредна година част от „Походът на книгите“ е и "Бисерче вълшебно" - единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 г. до 15 г. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекти-иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение (под 6 г.) също могат да подкрепят любима книжка. Пълната информация за наградата, номинираните книги и начините за гласуване ще откриете тук.
   
Към „Походът на книгите“ е планирана богата програма от съпътстващи събития, в която участие взимат училища, читалища, издателства, книжарници. Информация за съпътстващите събития може да видите на страницата на Асоциация „Българска книга“, както и да ни следите във Фейсбук.
   
За допълнителна информация във връзка с „Походът на книгите“ и за интервюта може да се обръщате към Ина Дублекова (Културна фондация А25) на телефон 0889 61 61 43 и по е-поща на info@a25cultfound.org.
   
За допълнителна информация във връзка с откриването на кампанията и за интервюта може да се обръщате към Елисавета Шапкарева на телефон 0894 488 102 и Светослава Тончева на телефон 08 85 685 352.
28.03.2017