В Столична библиотека ще бъде представена книгата „Корупционна България. Том 3“ от Едвин Сугарев, Христо Христов и Красен Николов

На 14 ноември (сряда) 2018 г. от 18.30 часа в Мраморно фоайе, I етаж на Столична библиотека публично ще бъде представена книгата „Корупционна България. Том 3“ от Едвин Сугарев, Христо Христов и Красен Николов. „Това е една доста особена книга. Тя е история на България, но не на официално конституираната държава, която обитаваме. Става дума за друга една България – без ясни очертания, с размити граници, обитавана от неясни, призрачни сякаш силуети – в която нищо не е това, за което се представя – но която също е пределно осезаема, омерзителна и обричаща. Една тайна територия, съвпадаща с националните ни граници, чиято история изяжда нашето бъдеще, умъртвява надеждите, подиграва се с идеалите. Корупционната България."

Изданието е част от тригодишно изследване, реализирано с помощта на фондация „Америка за България“, и е посветено на историята на българската корупция в годините на прехода. Според авторите на този проект "четвъртвековната дистанция, която ни дели от 10-ти ноември 1989, е напълно достатъчна, за да разглеждаме явлението в неговото развитие – от гледната точка на една исторически осмислена дистанция. За разлика от повечето досегашни изследвания на тази проблематика ние не се занимаваме с теоретичните или социологически аспекти на тази проблематика. Нашият подход е исторически – ние разглеждаме корупционните сюжети, техните взаимовръзки и тяхното развитие в големия наратив на българския преход.

Две думи за това защо е необходима такава история. На първо място, защото всички негативни процеси в годините на прехода са свързани с нея. Необяснимата толерантност към корупцията, демонстрирана от практически всички държавни институции след 10-ти ноември, разочарова и отчайва. Все пак не става дума за година или две – става дума за повече от четвърт век – и за период, в който повечето източни страни надживяха "детските болести" на демократичното си развитие. В България това не се случи – дори напротив – обществените ценности и нравствеността претърпяха регрес. Корупцията и свързаното с нея морално безразличие се оказаха дотолкова ежедневни, че се превърнаха едва ли не в нормални, осветени от традицията реалии."

ПЛАКАТ

 

 

12.11.2018