В София започват да се движат нови 30 тролейбуса

В София пристигнаха първите три от общо 30 нови тролея. От днес те вече се движат по софийските улици. Превозните средства са климатизирани, нископодови и с платформа за детски колички и трудноподвижни хора. Разполагат с видеонаблюдение, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Системата им за автономно придвижване е с акумулаторни батерии.

С тези 30 нови тролея ще бъдат подменени всички стари тролейбуси „Икарус“, които се движат по линии №№ 6 и 7 и частично по линии №№ 1 и 9.

„В четвъртък очакваме нова доставка. Прогнозата е на всеки 10 дни да получаваме нови три тролея, докато достигнем до 30", заяви зам.-кметът Кристиан Кръстев.

През последните години Столична община модернизира близо 80% от тролейбусния парк, а с новите превозни средства ще бъде напълно обновен.

Доставката на 30-те нови тролейбуса е част от проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”

 

 

17.03.2021