В София работи нов тренировъчен полигон за реакция при наводнения

"Столичната община е първата, която изгради собствен полигон за обучения за действия при аварийни ситуации и по-точно – при наводнения. Това е най-новата площадка на общинския полигон, на която тази година екипите извършиха и учение за действия при наводнение." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на нов център за повишаване на готовността на населението за реакция при наводнения.

Тренировъчният полигон за реакция при наводнения е изграден по ОП „Околна среда“ от ГД ПБЗН – МВР, като той е един от шестте областни центъра.

"Столичната пожарна съвместно с екипите на „Аварийна помощ и превенция“ реагират на сигнали. В критични ситуации и при решаване на конкретни аварийни ситуации координацията и екипната работа е водеща" – каза кметът Фандъкова.

На общинския полигон се обучават възрастни, деца и ученици. Обособени са площадки по безопасност на движението, пожар, земетресение и др. В реални условия могат да се видят спасителни акции на хора, пострадали от наводнение. Използва се и оборудване като лодките, с които бяха спасявани хора при наводнението в Мизия.

Миналата година на общинския полигон са проведени обучения на близо 3000 ученици и възрастни.

16.09.2020