В езерото на Борисовата градина отново има зеленоглави патета

5 зеленоглави патета бяха пуснати днес в Езерото с водоплаващите птици до детската площадка в парка.Инициативата е част от юбилейната кампания на Столична община по повод 135 години парк „Княз-Борисова градина“. За да се създаде подходяща среда за живот на патетата, езерото е оградено с дървена ограда, а на острова му е поставена къщичка с храна. По време на събитието, на свобода бяха пуснати и 4 керкенеза, лекувани от Спасителния център за диви птици в гр. Стара Загора.

„Решихме да възстановим първоначалния облик на езерото. От самото му създаване през 70-те години на 20 век, Езерото с водоплаващите птици е планирано и поддържано като дом на птици, които да радват посетителите на парка. От доста години в него за съжаление не живееха птици. Надяваме се, че след като сложихме ограда и допълнителна зеленина в езерото, то ще бъде достатъчно привлекателно за зеленоглавите патета и те няма да го напуснат. Обръщаме се към всички собственици на домашни кучета с апел да държат кучетата си далеч от езерото, така че да избегнем евентуални инциденти.“ Това подчерта зам.-кметът по Екология Йоана Христова. 

Животните са предоставени на столичани от Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора. Грижа за птиците ще се полагат от парковата управа на Борисова градина със съдействието на експертите от Столичния зоопарк и със съдействието на Българското дружество за защита на птиците.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27.07.2017